x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ce elemente exterioare esențiale dețin clădirile de birouri ale viitorului

Ce elemente exterioare esențiale dețin clădirile de birouri ale viitorului

23 Aug 2021   •   16:43
Ce elemente exterioare esențiale dețin clădirile de birouri ale viitorului

Clădirile de birouri găzduiesc angajații în cea mai mare parte din zi, motiv pentru care acestea trebuie să ofere confort și să acomodeze nevoile colectivului. În pandemie, schimbările au devenit o necesitate, pentru a putea pune bazele unui spațiu de muncă sigur, dar și atractiv. Angajații valoroși trebuie păstrați cât mai mult timp, motiv pentru care este nevoie de o atenție specială acordată spațiilor de birouri. Exteriorul este la fel de important, în special în materie de locuri de relaxare, spații verzi și facilități. Iată câteva aspecte importante în procesul de amenajare a exteriorului clădirilor de birouri:

Zona de lucru în exterior

Odată ce companiile au implementat posibilitatea de a munci remote, o mare parte dintre angajați au optat pentru metode alternative și au decis să-și mute biroul pe terase, în curtea din spate sau pe balcon. În special vara, și într-o perioadă marcată de stres și situații neprevăzute, munca în aer liber poate oferi o oază de liniște și prospețime. Pentru a oferi o dinamică aparte în timpul programului de lucru, amenajarea unui spațiu de lucru în aer liber poate fi primul pas spre modernizarea clădirii de birouri. Acesta poate fi amplasat pe o terasă mai mare sau la parterul clădirii. Va fi nevoie de multe elemente verzi, precum copacii și plantele, dar și de elemente care oferă umbră și răcoare. Mesele și scaunele trebuie să ofere un nivel cât mai ridicat de confort, chiar dacă zona de lucru exterioară nu este menită să fie folosită pe tot parcursul programului. De asemenea, corpurile de iluminat exterior sunt necesare pentru a întreține atmosfera în perioada în care se întunecă mai devreme, dar și pentru a crea un decor cât mai asemănător cu cel din interior.

Sticla smart

Tehnologia din prezent oferă o mulțime de soluții care îmbunătățesc nu doar aspectul clădirilor de birouri, dar aduc și soluții practice, în funcție de sezon. Sticla electrocromică este considerată sticlă inteligentă, deoarece la o simplă apăsare a unui buton, își schimbă aspectul din transparent într-unul întunecat și nu mai permite razelor de soare să invadeze spațiul de birouri. Ba mai mult, sticla inteligentă ajută și la economisirea consumului de energie. În timpul verii, clădirile de birouri se încălzesc rapid, iar aparatele de aer condiționat funcționează aproape non-stop. Pentru a reduce din energia consumată de acestea, cu ajutorul geamurilor smart, birourile pot rămâne răcoroase mai mult timp. Cercetătorii din SUA consideră că odată ce acest tip de ferestre va fi folosit de către mai mulți consumatori și companii, costul energiei electrice se va afla la doar 5% din bugetul energiei la nivel național.

Ușile exterioare cu impact

Intrările unei clădiri de birouri nu sunt primele aspecte la care te gândești când vine vorba de amenajarea exteriorului. Însă, mai ales în această perioadă marcată de distanțare fizică și siguranță sanitară, ușile trebuie să fie cât mai mari, să ofere multiple posibilități de trafic și să iasă în evidență din punct de vedere arhitectural. Refacerea exteriorului unei clădiri de birou implică acum mai multe reguli care ajută angajații în viața de zi cu zi și încurajează un flow liniștit al mulțimii care trece pragul clădirii. Este recomandat ca ușile să funcționeze fără a necesita atingerea persoanelor, prin tehnologii touchless sau cu ajutorul senzorilor. Pentru a oferi un aer interesant clădirii și pentru a transmite optimism, ușile pot fi îmbrăcate în culori sau patternuri care reprezintă identitatea companiei. De asemenea, se poate opta pentru diferite mesaje care transformă ziua angajaților încă de la primele ore. Ușile exterioare trebuie văzute ca primul contact pe care angajații sau viitorii angajați îl au cu firma la care vor să lucreze, iar începutul cu dreptul face diferența.

Clădirile de birouri sunt a doua casă a angajaților, iar companiile care vor să readucă normalul în viața acestora trebuie să se gândească la toate aspectele. O abordare cât mai umană, flexibilă și creativă nu poate da greș.

 Sursa foto: pexels.com

×
Subiecte în articol: cladiri de birouri