x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Investiții imobiliare 2020. Cum găsești ușor apartamente executate silit, pe care le poți valorifica mai târziu

Investiții imobiliare 2020. Cum găsești ușor apartamente executate silit, pe care le poți valorifica mai târziu

12 Noi 2020   •   15:03
Investiții imobiliare 2020. Cum găsești ușor apartamente executate silit, pe care le poți valorifica mai târziu
Sursa foto: Imobilele achiziționate la licitație se pretează inclusiv pentru revânzarea în profit – de regulă după efectuarea unor lucrări de renovare

Majoritatea românilor care au ceva bani puși deoparte și sunt interesați de oportunități de investiții imobiliare sunt atrași cu precădere de segmentul rezidențial. În asemenea situații, în procesul de evaluare trebuie luate în calcul atât caracteristicile concrete ale unei proprietăți (localizare, suprafață, dotări și îmbunătățirii etc.), cât și factorul preț – acesta urmând a avea un important cuvânt de spus în ceea ce privește rentabilitatea respectivei achiziții. Pentru că se pot situa semnificativ sub nivelul de  pe piața imobiliară liberă, ofertele de apartamente executate silit pot fi, din acest punct de vedere, deosebit de atractive. Interesant este că acest gen de imobile prezintă potențial nu doar pentru cumpărarea în vederea închirierii pe termen lung, ci chiar și pentru revânzarea în profit – într-un timp relativ scurt, adesea după un efort de renovare.

 

Unde găsești oferte pentru apartamente executate silit

 

Dacă îți surâde ideea de a face o astfel de achiziție, cu siguranță te întrebi unde poți găsi anunțuri de executări silite. Imobiliare.ro, cel mai mare site de profil din România, dispune de o secțiune specializată de Licitații – aceasta reunește oferte din întreaga țară, pe segmentul apartamentelor, dar nu numai (aici poți găsi și case sau terenuri scoase la vânzare publică, dar și alte tipuri de imobile). Un ajutor important pentru cei interesați este că această secțiune a portalului este deservită de un call-center dedicat, unde poți suna pentru a afla mai multe despre imobilele care te interesează. Anunțuri de executări silite mai poți găsi pe site-urile băncilor, la birourile executorilor judecătorești, la judecătorii sau pe site-ul ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală).

 

Prețul mediu pe metru pătrat al unui apartament executat silit

 

Înainte de a porni concret în căutarea unor oportunități de investiții imobiliare, probabil te interesează cam care sunt prețurile practicate pe acest segment de piață. Potrivit datelor Imobiliare.ro, prețul mediu de pornire la licitațiile pentru apartamentele executate silit se situează la 1.155 de euro pe metru pătrat util în București, 1.572 de euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, 1.000 de euro pe metru pătrat în Brașov, 926 de euro pe metru pătrat în Constanța și, respectiv, 997 de euro pe metru pătrat util în Iași. Spre comparație, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare pe piața liberă din aceste orașe ajungeau, la finele lui septembrie 2020, la 1.355 de euro pe metru pătrat util în București, 1.825 de euro pe metru pătrat util în Cluj-Napoca, 1.208 de euro pe metru pătrat în Brașov, 1.245 de euro pe metru pătrat în Constanța și, respectiv, 1.057 de euro pe metru pătrat util în Iași. Înainte de a compara, punctual, cele două categorii de prețuri trebuie să știi că punctul de pornire la primele licitații este, de fapt, foarte apropiat de valoarea de piață a unei proprietăți, în baza unei evaluări; abia de la a doua licitație, organizată în cazul în care un imobil nu a fost adjudecat, prețul de pornire pentru acesta scade cu 25%.

 

Procedura de achiziție a unui apartament executat silit

 

Dacă te-ai decis că vrei să cumperi un apartament executat silit și chiar ai găsit o proprietate care te interesează, primul pas este să suni la numărul de contact al respectivei oferte. Vei afla, astfel, mai multe despre respectivul imobil  – prețul de pornire, starea în care se găsește, dacă poate fi vizionat sau nu  –, dar și despre procedura de organizare a licitației – când și unde va avea loc aceasta, care este termenul de depunere a garanției de participare la vânzarea publică, dar și contul unde poți face această plată. Următorul pas este, desigur, să achiți cota de 10% din prețul de pornire al imobilului, după care va trebui să depui oferta scrisă de cumpărare la sediul executorului judecătoresc care se ocupă de această vânzare. Dacă imobilul nu-ți va fi adjudecat, vei primi înapoi garanția achitată pentru a te înscrie la licitație. Câștigătorul, pe de altă parte, va avea la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a achita integral proprietatea, după care executorul judecătoresc îi va înmâna un act de adjudecare – acesta reprezintă, de fapt, un titlu de proprietate și trebuie înscris în cartea funciară.

 

Explicatie foto: Garanția de participare la licitație, în cuantum de 10% din prețul de pornire, este restituită integral celor care nu și-au adjudecat imobilul

 

Este un apartament executat silit o investiție imobiliară sigură în 2020?

 

Ca orice alte investiții imobiliare, și apartamentele executate silit prezintă, desigur, un anumit grad de risc. Acesta este dat, în bună parte, de faptul că, fiind încă locuite de proprietarii executați, asemenea proprietăți nu pot fi vizionate – astfel că achiziția se face fără a ști exact în ce stare se găsește imobilul. Acesta nu reprezintă neapărat un impediment dacă prețul de adjudecare este unul bun, diferența față de nivelul de pe piața liberă putând acoperi semnificativ mai mult decât cheltuielile de renovare. Un alt aspect de luat în seamă este că o executare silită poate fi contestată de către fostul proprietar – cu mențiunea că, în cazul în care contestația sa este aprobată, persoana care a achiziționat imobilul la licitație își va primi integral banii înapoi.

 

Sursă foto: Dreamstime.com

×
Subiecte în articol: investitii imobiliare