x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Prețurile apartamentelor au crescut în luna august 2021

Prețurile apartamentelor au crescut în luna august 2021

08 Sep 2021   •   18:50
Prețurile apartamentelor au crescut în luna august 2021

Prețurile apartamentelor noi și vechi oferite spre vânzare au crescut în luna august, după ce în cele trei luni anterioare au rămas stabile. Singura excepție o repezintă Cluj-Napoca, unde pretențiile proprietarilor s-au diminuat ușor.

Potrivit indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzătorii de locuințe din România s-a majorat cu 2% în august față de iulie 2021, de la 1.478 la 1.508 euro pe metru pătrat util. Astfel, cinci dintre marile orașe monitorizate au înregistrat evoluții pozitive, cel mai mare avans având loc în București, iar cel mai mic, în Timișoara.

Astfel, în București, pe parcursul lui august, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au majorat, per ansamblu, cu 2%, de la o medie de 1.538 de euro pe metru pătrat util, până la 1.569 de euro pe metru pătrat. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat, însă, cu 0,9%, de la 1.476 de euro pe metru pătrat, până la 1.489 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au înregistrat un plus de 2,9%, de la 1.576 la 1.621 de euro pe metru pătrat.

În Brașov, indicele Imobiliare.ro relevă un avans de 0,9% al prețurilor apartamentelor, de la 1.429 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lui iulie, la 1.442 de euro pe metru pătrat la finele lui august. O evoluție pozitivă a avut loc, însă, doar în cazul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 1,4%, în timp ce locuințele noi s-au ieftinit ușor, anume cu 0,3%.

Cluj-Napoca face excepție de la regulă. În capitala Transilvaniei, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 0,3% în a treia lună de vară, acestea situându-se la o valoare medie de listare de 1.973 de euro pe metru pătrat util, față de 1.979 de euro pe metru pătrat la finele lui iulie. În orașul de pe Someș, prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 0,5%, în vreme ce unitățile din ansamblurile noi au scăzut cu 0,9%.

În Constanța, valoarea medie de listare a apartamentelor scoase la vânzare s-a majorat cu 0,5%, de la 1.340 de euro pe metru pătrat util, la 1.347 de euro pe metru pătrat. Pretențiile vânzătorilor au crescut pe ambele segmente de piață analizate, într-o măsură asemănătoare: apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,4%, iar cele noi cu 0,6%.

În Iași, prețurile au înregistrat un avans de 1,1% pe parcursul lui august, de la o medie de 1.119 euro pe metru pătrat util, la 1.131 de euro pe metru pătrat. Prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 0,6% luna trecută, iar al celor noi a crescut cu 1,3%.

Prețul mediu solicitat pentru un apartament a crescut în Timișoara cu 0,4% în luna august, de la 1.343 de euro pe metru pătrat util, la 1.349 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul locuințelor vechi scoase la vânzare pe piața timișoreană a fost consemnat un avans de 0,6% al prețurilor, iar cele noi au înregistrat un ușor recul, de 0,1%.

Mediafax

×
Subiecte în articol: imobiliare