x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Iubirea pentru putere naște monștri: balaurul cu 3 capete din Piața Victoriei

Iubirea pentru putere naște monștri: balaurul cu 3 capete din Piața Victoriei

de Ion Alexandru    |    16 Mar 2021   •   07:53
Iubirea pentru putere naște monștri: balaurul cu 3 capete din Piața Victoriei
Sursa foto: Hepta/Lucian Alecu

Un singur guvern, cu trei Cancelarii, fiecare având aparatul propriu de lucru. Cam așa arată Executivul condus de liberalul Florin Cîțu, unde atât liderul UDMR, Kelemen Hunor, cât și Liderul USR, Dan Barna, conduc, practic, propriile minicabinete. Pe lângă funcțiile politice de vicepremieri, obținute prin pactul în urma căruia s-a constituit Coaliția de guvernare, fiecare dintre aceștia are în subordine propriii secretari de stat sau consilieri de stat, majoritatea activând, de ani de zile, în aparatul guvernamental. Cine sunt aceștia, care sunt legăturile lor cu actualii șefi ai Executivului și, mai ales, ce servicii mai mult sau mai puțin particulare le-au servit acestora încercăm să deslușim în cele ce urmează.  

 

În 18 ianuarie, premierul Florin Cîțu a emis două decizii prin care a stabilit, practic, apariția a două guverne mai mici în cadrul marelui guvern de Coaliție PNL – USR-PLUS – UDMR. Mai întâi, s-a stabilit că, „în scopul îndeplinirii priorităților din Programul de guvernare și a măsurilor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență”, vicepremierul Dan Barna urmează să coordoneze toate activitățile din domeniile de responsabilitate aparținând Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Sănătății, Ministerului Justiției, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (fostul Minister al Fondurilor Europene).

După care, s-a stabilit, de asemenea, în scopul îndeplinirii acestor priorități, ca vicepremierul Kelemen Hunor să coordoneze domeniul minorităților naționale, precum și întreaga activitate din domeniile de responsabilitate ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Tineretului și Sportului. Cei doi vicepremieri au dreptul să evalueze planurile de măsuri sectoriale și proiectele de acte normative elaborate de aceste ministere.

Fiecare dintre cei doi au primit, începând cu luna ianuarie, în subordine, mai mulți consilieri de stat, secretari de stat sau consilieri onorifici care alcătuiesc, practic, aparatele de lucru ale viceprim-miniștrilor. Presa centrală s-a axat, în această perioadă, pe analiza persoanelor care ocupă funcții ministeriale, la nivel de secretari de stat sau în Cancelaria premierului Cîțu, însă prea puțin s-a vorbit despre oamenii guvernelor mici din cadrul guvernului mare.

 

Liderul UDMR are „boală” la foști șefi din ANAF

 

Patru numiri interesante făcute pentru a veni în sprijinul vicepremierului UDMR Kelemen Hunor sunt demne de luat în seamă, pentru a ne putea face o imagine cât de cât elocventă despre modul în care va lucra aparatul propriu ce urmează să analizeze și să coordoneze activitatea ministerelor în fruntea cărora se află membri ai Uniunii. 

Astfel, un prim nume este al Mihaelei Ioana Kaitor, numită de Florin Cîțu, în data de 7 ianuarie 2021, în funcția de secretar de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al vicepremierului Kelemen Hunor. „Jurnalul” a descoperit că persoana în cauză a deținut, în anul 2008, funcția de șef serviciu în cadrul Departamentului de Control al Guvernului, dar și calitatea de consilier în cadrul Cancelariei prim-ministrului de la acea dată. În 2012, Mihaela Ioana Kaitor deținea funcția de secretar general al Ministerului Culturii, fiind, totodată, membru în Consiliile de Administrație ale Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi SA, BTT SA și RADEF România Film. După plecarea de la Ministerul Culturii, în 2015, o găsim inspector principal la ANAF. Iar potrivit declarației de avere depusă în 2012, Mihaela Ioana Kaitor a realizat, în ultimul an fiscal, venituri salariale de la Televiziunea Română.

În 18 ianuarie, este numit consilier de stat la aparatul propriu de lucru al vicepremierului Kelemen Hunor avocatul Sebastian Bodu, fost președinte al ANAF și fost deputat. Anul trecut, Bodu a fost numit de Ludovic Orban în funcția de consilier de stat la Cancelaria Prim- Ministrului, unde a activat până la începutul anuluii curent, funcție din care a câștigat venituri nete în sumă de 116.808 lei.

Șefa femeilor din Uniune, „unsă” consilier de stat

 

În data de 7 ianuarie, tot în aparatul propriu al lui Kelemen Hunor este numit consilierul de stat Adorjan Mihaly Jakab. Acesta este un salariat al UDMR. Am aflat acest lucru pentru că, în anul 2014, a candidat din partea Uniunii la alegerile europarlamentare, prilej cu care a precizat că încasa venituri salariale, în calitate de referent, de la această formațiune politică.  Anul trecut, Adorjan Mihaly Jakab a încasat venituri salariale în sumă de 77.482 de lei de la UDMR – Prezidiul Executiv de la Cluj-Napoca, dar a oferit și servicii de traducere pentru Unbabel Inc. California, de unde a încasat 3.030 de dolari.

Nu în ultimul rând, la Cancelaria vicepremierului Hunor a fost numită, în 4 februarie 2021, în funcția de consilier de stat, Annamaria Bogya (FOTO). Aceasta este soția lui Miklos Bogya, primarul UDMR al comunei Crasna, din Județul Sălaj, declarat, în anul 2017, de către Agenția Națională de Integritate ca fiind în incompatibilitate, deoarece, între iunie 2012 și august 2014, a deținut simultan funcția de edil, dar și calitatea de persoană fizică autorizată. 

Actualul consilier de stat Annamaria Bogya a realizat în ultimul an fiscal, 25/327 de lei ca expert evaluator și 35.722 de lei ca director de programe al UDMR – Prezidiul de la Cluj-Napoca. În trecut, Annamaria a lucrat ca referent la primăria condusă, astăzi, de soț, iar în 2014 și în 2019 a candidat din partea UDMR la Parlamentul European. Anul trecut a candidat și la un post de consilier în cadrul Consiliului Județean Zalău. Annamaria Bogya este președintele executiv al Organizației Femeilor din UDMR.

Fost director la Fondurile Europene, în Cancelaria lui Barna. Și o poveste cu anonimizarea contractelor

 

Mult mai ofertantă este, însă, „lista” cu care se prezintă vicepremierul Dan Barna. Iar, de departe, cea mai interesantă numire este cea făcută în 15 ianuarie 2021, când Oana Marie Arat a fost „unsă” consilier de stat la cabinetul vicepremierului USR. Jurnaliștii de la „Bugetul” dezvăluie că aceasta este nimeni alta decât persoana care ar fi pus la adăpost dosarul lui Dan Barna de la Ministerul Fondurilor Europene, la cererea actualului ministru de resort, Cristian Ghinea, prin secretizarea cheltuirii banilor europeni de către fosta firmă a vicepremierului, SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. 

Dezvăluirea vine ca urmare a unei anchete a „Rise Project”, care arăta că relația dintre Ghinea și Barna a dus la secretizarea acestor cheltuieli, descoperită în momentul în care ministrul Fondurilor Europene a publicat lista tuturor contractorilor din proiectele pe fonduri europene, cu nume, sume, obiective și achiziții. Numai că, ce să vezi, în ceea ce privește cheltuielile care includ fosta firmă a lui Dan Barna, în calitate de partener sau de beneficiar, cea mai mare parte a achizițiilor au fost anonimizate. Este vorba despre proiectul de antreprenoriat „Biblioteca Bunelor Practici”, gestionat complet de SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, care a eșuat, unde toate achizițiile sunt anonimizate, iar contractorii figurează, generic, drept furnizori de servicii, protejați ca persoane fizice, deși majoritatea sunt firme. Același lucru se repetă în cazul proiectelor „Punți Comunitare sau „SES-am, deschide-te”. 

În comparație, proiectele Teamnet, holdingul fondat de Sebastian Ghiță, cu care Cristian Ghinea s-a aflat în conflict deschis la începutul mandatului său de ministru, sunt transparentizate corect”, arată sursa citată. 

Ca o coincidență, actualul consilier de stat al lui Barna, Oana Marie Arata deținea, anul trecut, funcția de director general adjunct în cadrul Ministerului Fondurilor Europene și, la 26 februarie 2020, a fost numită de Ludovic Orban. Pentru șase luni, secretar general adjunct al Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist în perioada 1945-1989. În 7 august, Orban i-a prelungit numirea cu încă șase luni. Arata a lucrat, încă din 20098, ca și consilier în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, iar în 2012 o regăsim ca șef serviciu la Direcția Plăți și Contracte PHARE din Ministerul Finanțelor Publice.

În 2013, revine la Fondurile Europene, ca șef de serviciu, iar în 2015 este numită director al Direcției Generale de Programe Infrastructura Mare. La acel moment, soțul acesteia, Adrian Viorel Dragomir, era director adjunct al ANOFM. În prezent, el este director în cadrul Autorității Electorale Permanente.

Membri ai Marii Loji, candidați fără noroc sau foști ONG-iști abia aleși în administrația locală

 

Dan Barna îl are, începând cu data de 11 februarie 2021, drept consilier onorific pe domeniul investițiilor și fondurilor europene, pe fostul manager public din Ministerul Justiției, Septimiu Rareș Szabo (FOTO). Din declarația de interese a acestuia, depusă în anul 2017, rezultă că este membru al Asociației MLNR (Marea Lojă Națională din România). 

În 2011, Szabo era manager public la Ministerul Mediului și Pădurilor, iar din 2013, până în 2017, la Ministerul Justiției, soția sa, Aniela Aron, lucra, potrivit ultimei declarații de avere depuse, la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană.  

Tot la Cancelaria lui Dan Barna îl mai regăsim, începând cu data de 9 februarie 2021, pe avocatul Marius Vulcan, din Sibiu, membru al Baroului Local și coordonator al Departamentului Juridic al USR Sibiu. Vulcan este membru al Comisiei Naționale de Arbitraj a USR și, la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a candidat, fără succes, pentru o funcție de deputat în Parlamentul României. 

Actualul secretar de stat a reprezentat USR în Biroul Electoral cu ocazia organizării Referendumului pentru Familie, din 2018, apoi la cele prezidențiale din 2019 și la alegerile locale de anul trecut.

Nu în ultimul rând, în aparatul propriu de lucru al vicepremierului Dan Barna mai activează, începând cu data de 6 ianuarie 2021, ca și secretar de stat, o anume Elena Tudose. Aceasta a renunțat la funcția de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB), unde a fost aleasă, în toamna anului trecut, pe listele USR-PLUS. Elena Tudose este de profesie politolog, are un doctorat în economie, cu specializare în management public, iar timp de 14 ani a activat în societatea civilă, în cadrul Institutului pentru Politici Publice (IPP), ca expert în politici publice și apoi director executiv.

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor Dan Barna florin citu