x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2018, anul când investiţiile au ignorat scandalul politic

2018, anul când investiţiile au ignorat scandalul politic

de Adrian Stoica    |    03 Ian 2019   •   13:10
2018, anul când investiţiile au ignorat scandalul politic
Sursa foto: unknown

În ciuda unui an 2018 tulbure din punct de vedere politic, marcat de schimbarea a două Guverne, de o gâlceavă permanentă între Putere şi Opoziţie, pe de o parte, Putere şi preşedintele ţării, pe de altă parte, economia a reuşit să rămână decuplată de la aceste tensiuni şi să avanseze.

Oamenii de afaceri, români şi străini, au continuat să aibă încredere în potenţialul ţării şi au mizat pe investiţii, în ciuda birocraţiei proverbiale româneşti şi a unei legislaţii care, nu de puţine ori, i-a exasperat. Cele mai importante investiţii şi tranzacţii ale anului care se va încheia în curând ne arată că nicio lună nu a scăpat de atenţia investitorilor.

 

Ianuarie 

-Acționarii companiei Alro Slatina au aprobat un plan de investiții de 61 milioane de dolari pentru 2018, cel mai mare program de investiții din ultimii zece ani. De asemenea, la Alum era anunțat un program investițional de 14,4 milioane de dolari. 

-Compania Alka Grup anunţa o investiție de 11,5 milioane de euro în construcția unei noi capacități de producție pentru biscuiți și snacks-uri. Noua unitate se va construi în Parcul Industrial Ploiești. 

Februarie

-Producătorul de lactate Cooperativa Țara Mea din Vaslui investea 7 milioane de euro în dezvoltarea unei noi unități de producție, la Bârlad. Unitatea urma să aibă o capacitate de livrare de 80 de tone lunar. Producătorul mai deține în România trei fabrici, la Berca, judeţul Buzău, Arad și Ploiești. 

Martie

-Schaeffler România, subsidiara locală a grupului german Schaeffler, și-a bugetat pentru acest an un program de investiții de 39 milioane de euro pentru fabrica din Brașov. Compania își propunea să ajungă la o cifră de afaceri de 390 milioane de euro, după ce anul trecut a ajuns la 367 milioane de euro. 

-Antibiotice Iași, unul dintre cei mai importanți producători români de medicamente generice, și-a programat pentru acest an investiţii în valoare de 116,3 milioane de lei, de circa trei ori mai mari față de cele realizate anul trecut, de 41,01 milioane de lei. 

-Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav erau preluate de grupul britanic DS Smith pentru suma de 208 milioane de euro. Ecopaper este deținut de producătorul de ambalaje de carton Ecopack. DS Smith este unul dintre principalii furnizori de ambalaje din carton ondulat și materiale plastice, cu activități în 37 de țări și având aproximativ 27.000 de angajați. 

-În orașul Medgidia, judeţul Constanța, urmează să fie construită o fabrică de procesare a porumbului pentru obținerea amidonului, iar lucrările au demarat în acest an. Investiția, care aparține turcilor de la Tosmur Group, este estimată să ajungă la 240 milioane ded euro și va crea 3.000 de locuri de muncă. 

-Grupul Bosch, prin BSH Hausgeräte GmbH, va investi aproximativ 110 milioane de euro în noua fabrică de mașini de spălat pe care o va construi la Simeria. Lucrările vor demara în perioada imediat următoare, în timp ce producția va porni în 2020. 

 Aprilie

-Compania ArcelorMittal confirmă oficial vânzarea combinatului din Galați pentru a compensa preluarea Ilva din Italia, cea mai mare oțelărie din Europa. 

-Grupul elvețian Clariant, cu activități în industria chimică și vânzări anuale de peste 5 mld. euro, prelua un teren de 10 ha în comuna Podari de lângă Craiova, judeţul Dolj. Aici elvețienii vor ridica o fabrică de biocombustibil. Noua unitate va avea o capacitate de producție de 50.000 de tone de biocombustibil pe an, urmând a folosi materie primă din România, precum paie de grâu și din alte cereale.  

-Se finaliza tranzacția prin care grupul german Xella cumpăra Macon, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România. 

-Grupul danez Rockwool, unul dintre liderii mondiali în livrarea de soluții pe bază de vată minerală bazaltică, anunța că deschide prima sa fabrică din România, situată în apropierea orașului Ploiești, la jumătatea anului viitor. Investiția se ridica la aproximativ 50 mil. euro. 

-Opsan, producător turc de componente pentru industria auto, a închiriat 5.000 de mp în parcul logistic al dezvoltatorului CTP la Piteşti, unde va construi o fabrică.

Mai

-Compania germană B Braun a demarat construcția fabricii de soluții perfuzabile în localitatea Sânandrei, de lângă Timișoara, o investiție de 120 milioane de euro.  

-Grupul japonez Asahi, noul acționar al mărcilor de bere Ursus și Timișoreana, a anunțat investiții de 22 milioane de euro în acest an în fabricile din Brașov și Timișoara, pentru creșterea capacității de producție. 

-Reprezentanții companiei Wielpütz Automotive din Germania au început lucrările de construcție a unei fabrici de subansamble auto în High-Tech Industry Park din Craiova. Investiția se ridica la circa 5 milioane de euro, iar producția avea să înceapă în septembrie. 

-Compania britanică Taconnex, producător de componente pentru industria auto, aerospațială și industrială, membră a grupului Hexadex, a semnat în această lună actele pentru înființarea unei firme în judeţul Cluj. Taconnex va construi o fabrică în localitatea Tureni, unde a închiriat în primăvară 8.575 mp.

-Compania japoneză Nidec Corporation, cu afaceri anuale de 10 miliarde de dolari, inaugura noua fabrică de motoare electrice din Pitești, pe care o cumpărase în vara anului trecut de la omul de afaceri George Copos. 

-Compania Prefera Foods din județul Alba, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața conservelor din carne și dulcețuri, va investi 8 milioane de euro în modernizări. Acestea vizează investiții în liniile tehnologice automatizate de producție, dar și pregătirea fabricii cu liniile necesare în vederea intrării fabricii pe piață ready-meal. Acționarul majoritar al companiei este Raul Ciurtin, cel care până anul trecut a deținut și controlul producătorului de lactate Albalact, afacere pe care în 2016 a vândut-o grupului francez Lactalis.

-Compania canadiană Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor și metalelor rare și care deține în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a convenit intrarea pe piață românească prin preluarea a 51% din capitalul firmei locale LEM Resources SRL. Canadienii urmau să exploateze minereu polimetalic și minereu de molibden în perimetrul Nucet Est (Băiță și Băiță Plai) din județul Bihor.                                                                                            -Iunie -O companie chineză anunţa că va deschide o fabrică de autobuze electrice la Băicoi, în județul Prahova, valoarea investiției fiind estimată la 100 milioane de euro. -Compania Dunapack, parte a grupului austriac Prinzhorn, a cumpărat un teren de 11,5 hectare în localitatea Bolintin, din apropiere de București, unde intenționează să construiască de la zero o fabrică de ambalaje de carton.  -Policolor, unul dintre cei mai mari jucători de pe piață locală de lacuri și vopsele, a început construcției unei noi fabrici în București, pe un teren de 2,5 hectare. Valoarea investiției se ridica la 5,4 milioane de euro. - Romaqua Grup, cel mai mare grup cu capital privat românesc din industria băuturilor, va investi între 30 și 40 milioane de euro în următorul an pentru renovarea fabricilor actuale, dar și pentru a dezvolta o nouă fabrică în localitatea Azuga din județul Brașov.  -JSW Steel, cel mai mare producător de oțel din India, anunţă că va depune o ofertă pentru preluarea fabricii ArcelorMittal Galați, și va intra în competiție cu companiile Metinvest din Ucraina și cu Marcegaglia din Italia.  -Compania turcă ER-BAKIR Elektrolitik, producător de cabluri și fire din cupru, a semnat cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea o înțelegere pentru ridicarea unei fabrici în Parcul Industrial Eurobusiness, investiția urmând să se ridice la 26 milioane de euro.  -Compania germană Premium Aerotec Brașov și-a dublat anul acesta investițiile comparativ cu 2017, ele urmând să ajungă la 8 milioane de euro.  -Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 68 milioane de euro producătorului de aparate electrocasnice Arctic, deținut de grupul turc Arçelik, pentru finanțarea construcției fabricii de mare capacitate axate pe producția de mașini de spălat în localitatea Ulmi, judeţul Dâmbovița. Construcția a început în anul 2017, noua investiție fiind una de tip greenfield și va fi prima unitate de producție din grupul Arçelik construită conform standardelor conceptului digital de industrie 4.0. Arctic a anunțat atunci că va investi 471 milioane de lei (103,5 mil. euro) în construcția noii unităţi.

Iulie

-Grupul danez Rockwool demarează construcția fabricii de vată minerală bazaltică în judeţul Prahova, unde producția va începe în 2019. Investiţia în noua unitate este de 50 milioane de euro. 

August

-Compania germană Bosch anunţă că amână începerea construcției fabricii sale de mașini de spălat de la Simeria, județul Hunedoara, pentru 2019, din cauza întârzierii deschiderii schemei de ajutor de stat. Investiția programată se ridică la 110 milioane de euro.

Septembrie

-Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai importanți producători de materiale pentru piața construcțiilor și, totodată, cel mai mare procesator de PVC din România, anunţa că pregăteşte investiții de 15 milioane de euro. Proiectele vizează, printre altele, deschiderea unei noi fabrici în Băicoi, judeţul Prahova. 

-Compania Proinvest Group din Pașcani, judeţul Iași, specializată în prelucrarea oțelului, va construi două fabrici în acest județ, în urma unor investiții cumulate de circa 12 milioane de euro. 

-Societatea Sogefi Suspensions Eastern Europe SRL, companie subsidiară a holdingului Sogefi Suspensions SA din Franța, va investi 50 milioane de euro în construcția unei unități de producție la Oradea. 

Octombrie

-ArcelorMittal ajunge la un acord cu grupul britanic Liberty House pentru vânzarea combinatelor din Galaţi (România), Skopje (Macedonia), Piombino (Italia) şi Ostrava (Republica Cehă). Liberty House anunţă creşterea producţiei de oţel şi investiţii de 300 milioane de euro pentru a reporni încă un furnal la Galaţi.

-Ford începe investiţiile pentru adaptarea uzinei de la Craiova pentru a produce un al doilea model începând din 2019. În total, investiţiile se vor ridica la 200 milioane de euro.

-Dunapack Rambox, compania română a Diviziei Dunapack Packaging din cadrul grupului austriac Prinzhorn, a semnat un acord pentru achiziţionarea a 11,5 hectare de teren lângă Bucureşti, pe care va construi o fabrică de carton ondulat.

 

Noiembrie

-Compania Eldorado Gold, cu activităţi în Turcia, Grecia şi Brazilia, anunţa că estimează resursele potenţiale din perimetrul de la Bolcana din judeţul Hunedoara, pe care îl are în concesiune, la 6,5 milioane uncii de aur şi 686.000 de tone de cupru. Valoarea acestor zăcăminte este evaluată la 7,8 miliarde de dolari.

 

Decembrie

-Combinatul chimic Azomures, cel mai mare producător de îngrăşăminte din ţară, care face parte din grupul elveţian Ameropa, a anunţat realizarea unei investiţii de 85 milioane de euro într-o instalaţie de uree care produce un nou de îngrăşământ, ureea granulată.

 
-Oltchim a anunțat că a finalizat contractul de vânzare active încheiat cu Chimcomplex Borzești, prin încasarea integrală a prețului tranzacției,127 milioane de euro, și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor.

 

-Societatea Automobile Dacia primeşte un ajutor de stat în valoare de 115,8 milioane de lei pentru extinderea capacităţii de producţie.

-Societatea SOGEFI SUSPENSIONS EASTERN EUROPE SRL primeşte un ajutor de stat în valoare de 104 milioane de lei pentru construirea unei fabrici de componente auto.

 

-Societatea Omnia Europe a primit un ajutor stat în valoare de 80,5 milioane de lei pentru demararea unei investiţii de greenfield pentru producţia de amidon, maltodextrină, gluten, gluten furajer, germeni de porumb.

 

 

 

 

×