x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 373 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune, după 2020

373 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune, după 2020

de Diana Scarlat    |    12 Apr 2019   •   17:16
373 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune, după 2020

Ministrul Rovana Plumb, a găzduit, astăzi, la Palatul Parlamentului, reuniunea informală a miniștrilor care gestionează proiecte finanțate din fonduri europene. Au fost discutate prioritățile de investiții de după 2020. La reuniune a participat și comisarul european Corina Crețu și reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, Comitetului Social și Economic European, Conferinței Regiunilor Periferice și Maritime, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare și Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea, prezidată de ministrul Rovana Plumb, a fost o oportunitate pentru discuții privind viitorul Politicii de Coeziune, care contribuie într-o mare măsură la consolidarea proiectului european. Propunerea de buget a Comisiei Europene pentru Politica de Coeziune este de 373 miliarde de euro, pentru perioada de după 2020. Suma reprezintă o treime din bugetul total al UE. Există peste 80 de măsuri concrete, privind simplificarea procedurilor și mai buna valorificare a investițiilor, în special în Sănătate, Educație, Cercetare și Inovare dar și sprijin acordat în continuare regiunilor care au o mai mare nevoie de dezvoltare, pentru a recupera decalajelor existente la nivel european.

„Scopul nostru comun este să oferim cetățenilor europeni, chiar din prima zi a următorului exercițiu financiar, posibilitatea de a beneficia de banii europeni, în perfectă armonie cu nevoile lor. Să nu uităm că banii europeni contribuie decisiv la proiectul european și la îmbunătățirea vieții fiecărui cetățean. Pornind de la această premisă, Președinția română a Consiliului UE și-a impus, încă de la începutul mandatului - și a reușit -, un ritm susținut în avansarea unei poziții comune a Statelor Membre asupra cadrului legislativ destinat implementării fondurilor europene, pentru a susține avansarea negocierilor pe viitorul buget al Uniunii”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

La rândul său, Corina Crețu, comisarul european pentru Politica Regională, a subliniat faptul că politica de Coeziune reprezintă un răspuns elocvent în legătură cu modul în care Comisia Europeana susține această politică de investiții pentru solidaritate, valoare care este în centrul preocupărilor Uniunii Europene. „Cu toții ne dorim să ducem mai departe proiectul european și cred că toată lumea își dorește ca Politica de Coeziune să joace un rol important în acest demers”, a spus Corina Crețu.

 

Orientările oferite, timp de două zile, de liderii europeni la București au un impact direct asupra programării fondurilor europene. Dezbaterea nu a avut rolul de a preîntâmpina rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual (CFM), ci de a evidenția impactul alegerii politice ale liderilor asupra implementării și a rezultatelor Politicii de Coeziune, dar fără a afecta bugetul Uniunii. Dezbaterea a avut loc înaintea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019. În cadrul Summit-ului va fi prezentat Raportul final al Cartei albe privind viitorul Europei, adoptată de Comisia Europeană în data de 1 martie 2017.

×