x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șantier de 13 miliarde de euro: marea renovare a blocurilor

Șantier de 13 miliarde de euro: marea renovare a blocurilor

de Adrian Stoica    |    03 Noi 2020   •   10:27
Șantier de 13 miliarde de euro: marea renovare a blocurilor
Sursa foto: Lucian Alecu

România ar trebui să investească 12,8 miliarde de euro între 2020 și 2030 pentru renovarea clădirilor. Suma apare în proiectul Strategiei de Renovare pe Termen Lung, elaborat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, şi el urmează să fie înaintat Guvernului pentru aprobare în cursul lunii noiembrie. La nivelul acestui an, 5,56 de milioane de clădiri au nevoie de renovări la nivel naţional.


Strategia, a cărei elaborare este impusă printr-o directivă UE, analizează trei scenarii de investiţii, dar cel mai bun este considerat scenariul doi. Acesta se concentrează mai mult asupra clădirilor multifamiliale, aproximativ 40% din acestea, deoarece oferă cel mai mare potențial de economii de energie și de reducere a emisiilor de CO 2, se precizează în documentul citat. Economiile directe anuale legate de furnizarea serviciilor de sănătate datorate renovării clădirilor au fost estimate la aproximativ 69 milioane de euro pentru scenariul 2, în timp ce valoarea anuală totală a beneficiilor sociale de sănătate este estimată la 1,48 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 11,5% din costurile totale de investiții. Perioada estimată de recuperare a investițiilor de aproximativ 12,8 miliarde de euro, luând în considerare doar beneficiile pentru sănătate, ar fi de aproximativ 8,6 ani.


 

În România, majoritatea populației locuiește în locuințe proprietate personală (94,7%), dar acestea sunt mult sub standardele UE privind condițiile minime de confort și igienă.

508 milioane de metri pătraţi de clădiri sunt nerenovaţi


Pompe de căldură pentru locuinţe unifamiliale

Renovarea eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru locuinţele unifamiliale include şi posibilitatea de instalarea unei pompe de căldură cu motor cu gaz sau a unei pompe de căldură aer-apă cu panouri solare pentru prepararea apei calde menajere și panouri fotovoltaice, în funcție de analiza cost-eficiență și accesibilitate, de la caz la caz. Pentru clădirile încălzite cu sobe cu lemne, strategia recomandă punerea în aplicare a unor programe separate pentru utilizarea eficientă a lemnului de foc, în paralel cu programele de renovare termică. Abordarea recomandată ar permite caselor renovate să obțină un consum corespunzător clasei A sau B, conform CPE sau mai puțin decât 120 kWh/m2an, consum specific de energie pentru încălzire.

 

Finanţarea, deocamdată incertă

În ceea ce priveşte finanţarea programului de renovare, la ora aceasta nu sunt clare decât două surse: subvenţii de la bugetul de stat şi fondurile europene. Mai departe, strategia ia în calcul deschiderea unor linii de credite pentru băncile care vor fi cooptate în program, scheme de credit pentru populaţie, instrumente de finanțare specializate (de exemplu, fonduri de capital, fonduri de rezervă pentru pierderi de împrumut, fonduri de garantare a performanței, împrumuturi pentru capital de lucru) pentru a sprijini companiile de servicii energetice, companiile de întreținere, utilități și alți furnizori terți care pot contribui la renovarea clădirilor cu unele scheme de rambursare.

Sursa: Strategia Naţională de Renovare

LUF - locuinţe unifamiliale
CMF - condomin familial
 

×
Subiecte în articol: Pompe de căldură