x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 6 trucuri prin care poți crește performanța laptopului tău

6 trucuri prin care poți crește performanța laptopului tău

28 Iul 2021   •   21:23
6 trucuri prin care poți crește performanța laptopului tău
Sursa foto: pixabay.com

În prezent, majoritatea are nevoie de un laptop care să poate îndeplini variate sarcini de lucru, de la taskurile necesare pentru locul de muncă, până la organizarea zilnică a fișierelor, a stocării pozelor, filmelor și melodiilor, la streaming, și chiar pentru activitățile din timpul liber, precum perioadele petrecute în jocurile video.

 

Dacă ai un laptop cu specificații bune însă simți că în ultimul timp nu mai răspunde la fel de repede la toate cerințele de care ai tu nevoie, atunci iată care sunt cele 6 trucuri prin care îi poți crește performanța și timpul de răspuns!

 

Îmbunătățește spațiul de stocare - Hard Disk-ul

Dacă îți place să colecționezi amintiri din vacanțele tale, să salvezi serialele, filmele și discografiile în calculator sau să instalezi și folosești numeroase programe din diverse domenii, atunci mai mult ca sigur spațiul tău intern de stocare este aproape ocupat, și din partițiile cu linie albastră s-au transformat în partiții cu dungă roșie.

 

În cazul acesta, poți investi într-un SSD pentru laptop sau desktop și vei vedea instant cum performanța generală a sistemului tău digital va crește. Dacă ai un slot liber, păstrează HDD-ul pentru stocare și adaugă un SSD pentru aplicații și sistemul de operare. Astfel te poți bucura de mai mult loc liber, dar și de viteză atunci când accesezi programele și aplicațiile!

 

Mai mult RAM

Cu cât laptopul sau calculatorul tău are o memorie RAM mai mare, cu atât mai bine! Asemeni spațiului intern de stocare, RAM-ul asigură buna funcționare a dispozitivului. 

 

Pentru noile variante de Windows este recomandat să ai cel puțin 8 GB RAM, însă dacă vrei un laptop de viitor, atunci investește în 16 GB sau 32 GB RAM. Cu toate acestea, nu toate device-urile au opțiunea de „upgrade” pentru slotul de RAM, așa că înainte de a cumpăra produsul, asigură-te că îl poți folosi!

 

Oferă-i laptopului un sistem de răcire bun

Sistemul de răcire este extrem de important, în special dacă folosești programe care consumă multe resurse, precum programele de editare video, muzica sau poze, de programare, de arhitectură sau dacă petreci mult în jocuri video la grafică maximă. 

 

Dacă sistemul de racire „se chinuie” să răcească laptopul, atunci acesta se poate supraîncălzi, iar în timp se pot strica componentele hardware. Ca să te bucuri de o ventilație optimă, poți adăuga încă un ventilator intern în sistem sau să achiziționezi unul extern.

 

Păstrează laptopul curat

O altă problemă pe care o poate întâmpina atât sistemul de răcire, dar și performanța întregului calculator, este praful. Dispozitivul trebuie curățat periodic, în special dacă este amplasat într-o zonă predispusă, precum pe jos sau în locuințele cu animale de companie. 

 

Dacă este foarte murdar, atunci calculatorul se va încinge ceea ce va duce la o funcționare sacadată a tuturor aplicațiilor. Folosește aspiratorul de mână și spray-ul cu aer comprimat pentru un interior curat!

 

Schimbă browserul

Unele persoane au cel puțin 2 browsere instalate, unul pentru timpul liber și unul pentru conturile de muncă, însă nu toate laptopurile pot susține atât de multe resurse. 

 

Dacă simți că îți funcționează mai greu sistemul atunci când intri pe internet, de exemplu pe Chrome, atunci este recomandat să încerci și celelalte browsere: Internet Explorer/ Microsoft Edge, Firefox sau Safari.

 

Fă upgrade la BIOS

O sarcină pentru cei care au un minim de experiență în lumea electronicelor! Modificarea incorectă a setărilor din BIOS poate cauza probleme fatale pentru laptopul sau desktopul tău. 

 

Astfel, dacă nu te pricepi, roagă pe cineva potrivit pentru acest lucru. Cu toate acestea, de ce să faci update la BIOS? Dacă ai un BIOS performant, atunci întregul calculator va funcționa corespunzător. Încă un sfat: atunci când faci upgrade este foarte important să nu-l miști, să-l lovești sau să-l închizi!

 

Uneori simți că nu ai răbdare cu un calculator care nu funcționează atât de repede pe cât ți-ar plăcea. Totuși, înainte de a considera achiziționarea unui laptop sau desktop nou, încearcă variantele prezentate și, bineînțeles, fă o scanare rapidă a tuturor fișierelor. Un malware poate încetini semnificativ programele pe care le folosești!

 

Sursă foto: https://pixabay.com/photos/computer-macbook-tablet-editing-767781/ 

×