x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 60 milioane euro datorie RCS&RDS la Antena 1

60 milioane euro datorie RCS&RDS la Antena 1

29 Mar 2011   •   18:36

La datoriile bancare de sute de milioane de euro ale RCS&RDS se mai adaugă una substanţială: 60 milioane de euro. Aceasta este suma cerută în instanţă de Antena 1 pentru daune produse de RCS&RDS. Concret, compania de cablu-tv preia de la An­te­na 1 fără nici un cost programe pe care le transmite în reţea, iar publi­cul plăteşte pentru accesul la cablu. Or, programele Antenei 1 sunt stabilite prin reglementările legale să fie distribuite gratuit, iar publicul să fie in­format explicit în acest sens. De ase­me­nea, conform Legii audio­vi­zu­a­lu­lui, RCS&RDS  trebuie să indice ex­pres caracterul gratuit al acestor servi­cii de programe, ca un pachet distinct.

Legea audiovizualului stabileşte clar accesul liber al publicului la o serie de televiziuni, între care şi Antena 1. În total sunt 25 de posturi tv româneşti, unul internaţional, precum şi programele postului public care ar trebui să fie transmise gratuit de cablişti. Numai că RCS&RDS condiţionează financiar transmisiile acestor televiziuni. Antena 1 cere printr-o notificare plata de daune interese pentru retransmisia programelor sale cu încălcarea Legii audio­vizualului şi solicită încetarea imediată a practicii ilegale menţiona­te.

Conform unor estimări, sumele da­torate de RCS&RDS posturilor pe care le transmite s-ar ridica la 150  mi­lioane de euro. Pentru cota de audi­enţă a postului Antena 1, compania de cablu ar trebui să plătească 60  milioane de euro. În acest sens postul de televiziune urmând să iniţieze acţiuni în justiţie în cazul în care RCS&RDS nu va plăti daunele in­te­re­se.

×
Subiecte în articol: economia