x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 70% dintre antreprenorii români sunt speriați de închiderea afacerilor

70% dintre antreprenorii români sunt speriați de închiderea afacerilor

27 Ian 2021   •   11:18
70% dintre antreprenorii români sunt speriați de închiderea afacerilor

Circa 70% dintre antreprenori sunt speriați că cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus va închide din nou afacerile, arată barometrul Meridul de afaceri, în contextul COVID- Ediția a II-a, realizat de Frames, la cererea Asociaţiei Patronale Protejăm România.

Astfel că 57% dintre oamenii de afaceri consideră că efectele răspândirii virusului SARS-CoV-2 se v or prelungi până în 2022. Doar 22% cred că economia își va reveni în partea a doua din acest an, iar 19% nu știu cum vor fi lucrurile. 

"Până să vorbim de revenirea economică, 62% dintre cei intervievaţi se tem că situaţia se va înrăutăţi din punct de vedere epidemiologic şi numai 15% văd perspectivele într-o notă optimistă. Principala temere este legată de impunerea unor noi restricţii care ar afecta mediul de afaceri, menţionată de 72% dintre respondenţi. Pe lista provocărilor se mai află, în prim-plan, creşterea preţurilor, amintită de 43% dintre cei chestionaţi, accentuarea blocajului financiar (29%), scăderea vânzărilor (21%) şi plata obligaţiilor (taxe, impozite, rate bancare, leasinguri etc.), amintită de 19%", arată barometrul.

58% dintre participanții la studiu cred că se vor relaxa restricțiile, ceea ce va provoca o nouă creștere a infecțiilor. 

"Campania de vaccinare a adus un plus de încredere privind perspectivele depăşirii pandemiei însă, din păcate, a influenţat şi comportamentul preventiv al oamenilor. În multe instituţii/firme, măsurile de protecţie s-au relaxat prematur. Purtarea măştii, utilizarea dezinfectanţilor şi distanţarea socială trebuie să continue, indiferent de dinamica vaccinării'', sunt concluziile studiului.

92% dintre respondenți consideră că masca de protecție protejează împotriva infecției, 67% acordă credit dezindectanților, 52% reorganizării spațiilor de lucru și 32% folosirii instrumentelor de măsurare a temperaturii.

Însă 73% dintre anterprenorii români, care au răspuns la întrebări, sunt de părere că nu există garanții că măsurile de protecție sanitară implementate sunt eficiente.

Barometrul a fost realizat în perioada 14-20 ianuarie 2021, online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 230 de firme din mai multe domenii de activitate. La întrebări au răspuns 1117 de persoane. Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle şi top management, 58% bărbaţi şi 42% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.

 

×
Subiecte în articol: anterprenori afaceri al treilea val COVID