x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 85% dintre directorii executivi din România vor să facă dezinvestiții în următorii doi ani

85% dintre directorii executivi din România vor să facă dezinvestiții în următorii doi ani

02 Iun 2021   •   12:16
85% dintre directorii executivi din România vor să facă dezinvestiții în următorii doi ani

Circa 85% dintre directorii executivi din România vor să facă dezinvestiţie în următorii doi ani, arată studiul EY 2021 Global Corporate Divestment.

Astfel, 75% dintre participanții români la studu au spus că nu au putut să obțină prețul dorit la ultima cedare de active, nivel asemnănător cu cel la nivel gloabl,  de  79%. Totodată, 70% dintre directorii executivi români sunt de părere că deficienţele din analiza strategică şi de portofoliu au afectat rezultatele din cedările de active, maii puțin față de nivelul global, de 77%.

De asemenea, 55% dintre directorii români consiideră că ultiima dezinvestiție nu a avut rezultatul scontat asupra multiplilor de evaluare ai companiei rămase, apropriat de cel global - 56%.

Mai mult, 78% dintre companiile lumii păstrează prea mult tmp business-uri care nu mai sunt rentabile, chiar dacă erau în trecut, ș consumă resurse inutile. În România, 75% dntre directorii executivi confirmă acest lucru. 67% dintre participanții români la studu și 76% la nivel global estimează accelerarea planurilor de dezinvestiţii, în urma pandemiei. 85% dintre români vor să iniţieze următoarea dezinvestiţie sau cedare de active în următorii doi ani, cu mult peste 56% dintre respondenţii la nivel global.

Factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (ESG) joacă un rol dn ce în ce mai important în catalizarea activităţii de cedare de active. 65% dintre vânzătorii din România au declarat că aspectele legate de ESG influenţează direct planurile privind cedarea de active, comparativ cu 46% la nivel global. Factorii ESG sunt mult mai importanţi în zona EMEA pentru 47% dintre respondenţii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, decât pe continentul american 14%.

90% dintre respondenții din România şi 94% pe plan mondial consideră că schimbările din mediul tehnologic le influenţează direct planurile privind cedarea de active, în creştere de la 59% la nivel global înainte de pandemie. Fondurile atrase prin cedarea de active au fost investite în tehnologii care sprijină activităţile de bază 80% în România și 79% la nivel global, şi în pieţe noi, în produse sau zone geografice noi care aduc o poziţionare mai bună pentru activele rămase, 65% în România şi la nivel global.

Studiul a fost efectuat asupa a 1.040 de drectorii executivi, inclusiv în România, în perioada ianuarie - martie 2021), cuprinzând companii din 11 sectoare. 90% dintre respondenţi deţin funcţii de CEO, CFO.

×
Subiecte în articol: EY dezinvestitie