x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 9 din 10 români spun că schimbările climatice sunt reale

9 din 10 români spun că schimbările climatice sunt reale

de Adrian Stoica    |    02 Oct 2020   •   11:20
9 din 10 români spun că schimbările climatice sunt reale

90% dintre români consideră că schimbările climatice sunt reale, conform celei mai recente cercetări sociologice realizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) împreună cu Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Procentul este similar cu cel care reiese din analizele făcute și anul precedent, semn că românii continuă să fie preocupaţi de problemele legate de schimbările climatice. 

 

Față de ediția anterioară a studiului au avut loc modificări importante în percepția românilor atunci când vine vorba despre tipul de schimbări climatice care ne afectează. Astfel, acum, cele mai mari îngrijorări sunt legate de: furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale față de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8pp față de 2019); topirea ghețarilor 15% (-1pp); valurile de căldură 14% (-3pp); incendiile de vegetație 9% (-5pp); inundațiile 8% (+2pp).

 

„Românii continuă să fie conștienți cu privire la efectele schimbărilor climatice. Ne dorim ca societatea și economia să fie mai bine pregătite în fața riscurilor viitoare, precum catastrofele naturale – care de multe ori sunt amplificate de schimbările climatice. În acest context, asigurările joacă un rol esențial în protecția financiară a oamenilor și a companiilor în fața unor astfel de riscuri.
Adrian MARIN, președintele UNSAR. 

Studiul mai relevă și faptul că românii au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ al acestor schimbări climatice, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectivă a deșeurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achiziția electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termică a locuinței (72%). Rezultatele complete ale cercetării urmează să fie făcute publice în cursul acestei luni.

 

Sondajul IRES-UNSAR privind Evoluția percepției consumatorilor privind asigurările de locuințe și noile riscuri generate de schimbările climatice a fost realizat pe un eșantion format din 1.181 respondenți, cu vârsta de peste 18 ani, în august 2020, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

 

Ruperile de nori au devenit un fenomen frecvent în ultimii ani şi nu de puţine ori efectele au fost devastatoare
 

×