x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Oradea. Lucrările au întârziat doi ani

A fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Oradea. Lucrările au întârziat doi ani

04 Aug 2020   •   15:21
A fost inaugurat noul terminal al Aeroportului Oradea. Lucrările au întârziat doi ani

Noul terminal de pasageri al Aeroportului Oradea a fost inaugurat astăzi. Construcția acestuia a costat circa 26 de milioane de lei și a fost finalizat cu o întârziere de doi ani.

"Este un proiect integrat, care înseamnă aici, pe Aeroportul Oradea, terminarea a trei proiecte, coordonate împreună. Discutăm despre construirea, respectiv extinderea celor două terminale. De azi, devine Terminalul 1 acest terminal nou, iar vechiul terminal devine Terminalul 2, care s-a reabilitat în întregime. Discutăm apoi şi despre reabilitarea parcărilor pentru public şi angajaţi, a întregului platou din faţa celor două terminale aeroportuare şi drumuri de incintă, precum şi accesul realizat pentru conectarea rutieră a aerogării la DN 79 Oradea-Arad", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor.

Terminalul are o suprafaţă de 2.925 metri pătraţi, cu destinaţia plecări şi sosiri curse interne şi sosiri curse externe. Capacitatea de prelucrare se ridică la 600 de pasageri/oră, pe trei fluxuri, comparativ cu vechiul terminal, unde se procesau 100 de pasageri/oră.

Parcarea din faţa aeroportului are 128 de locuri, 5 locuri pentru persoane cu dizabilităţi, 14 locuri pentru taxi, 3 pentru autocare, 6 pentru autobuze.

 Parcarea din faţa terminalului 2 oferă 71 de locuri de parcare publică și 80 de locuri pentru angajaţi.

Lucrările la noul terminal au cuprins şi realizarea de reţele de alimentare cu energie electrică pentru deservirea construcţiilor noi, a reţelelor de apă-canal, alimentarea cu agent geotermal a terminalului nou şi a împrejmuirilor pentru delimitarea diverselor zone din interiorul aeroportului.

"Chiar dacă s-a reuşit cu întârziere, avem condiţiile perfecte pentru zborurile internaţionale, atât din punct de vedere tehnic, cât şi privind personalul, dispunem de oameni de specialitate, avem toate autorizările, toate echipamentele, toate utilajele sunt funcţionale", a precizat oficialul.

Lucrările au început la 10 august 2017, cu termen de execuţie de 12 luni. Întrucât termenul de execuție a fost depășit, penalităţile de întârziere s-au ridicat la 3,2 milioane de lei, reţinute din situaţiile de lucrări depuse de antreprenor.

Recepţia lucrărilor a avut loc pe 22 iulie 2020.

Prima cursă va pleca de la noul terminal mâine, iar vineri, 7 august, este programată prima cursă Blue Air pe ruta Bucureşti - Oradea.

Investiţia de la Aeroportul Oradea s-a ridicat la suma de 25,94 milioane lei, inclusiv TVA, din care 18 milioane de lei fonduri guvernamentale şi un credit al Aeroportului Oradea, de 6,7 milioane de lei, garantat de CJ Bihor. 

Investiţiile vor continua cu alte două proiecte din fonduri europene. Unul are ca scop creşterea gradului de siguranţă şi securitate și este în valoare de 20 de milioane de euro, și va fi depus în cursul acestui an. Celălalt va prelungi pista actuală, de la 2.100, de metri la 2.500 de metri, și se va adăuga un sistem de radio-navigaţie pentru ROMATSA.

 

×
Subiecte în articol: aeroport oradea terminal