x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Achizițiile de armament condiționate de offset

Achizițiile de armament condiționate de offset

21 Mar 2019   •   19:30
Achizițiile de armament condiționate de offset

Printr-un proiect de lege votat în Senat, autoritățile române vor să atribuie contractele de achiziții publice în domeniile apărării și securității doar dacă în acestea sunt prevăzute și propunerile de offset încă de la elaborarea ofertei, iar în cazul în care această condiție nu este respectată să fie anulat întreg contractul.

Prin offset de impune participarea companiilor românești la realizarea de echipamente, materiale și tehnologie, care fac obiectul unui contract de achiziție sau de prestări de servicii, și care contribuie la exploatarea produselor achiziționate. Acesta ar permite României să își doteze corespunzător armata și să creeze noi locuri de muncă.  Legislația actuală prevede un offset de minim 80% din valoarea contractului însă nu au existat până acum proiecte clare de dezvoltare a industriei de apărare.

România a atins anul trecut ținta NATO de alocare a 2% din bugetul de stat pentru cheltuieli militare, respectat de numai 7 state membre ale Alianței. Mai mult, autoritățile au investit 33% din bugetul militar pe 2017 pentru dezvoltarea capabilităților, ceea ce înseamnă depășirea  procentului de 20%, stabilit de NATO.

×
Subiecte în articol: achizitii armament