x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acordul de la Viena – cadou sau troc?

Acordul de la Viena – cadou sau troc?

26 Oct 2011   •   21:00
Acordul de la Viena – cadou sau troc?

Senatorul Dan Voiculescu i-a adresat ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care ii solicita sa precizeze daca Acordul de la Viena, din anul 2009, care oferea statului roman garantii juridice ca marile banci europene vor mentine liniile de finantare acordate subsidiarelor din Romania, a fost 'un cadou pe durata determinata, primit intr-un an electoral, cu ajutorul FMI'. Redam integral continutul scrisorii:

'Domnule Presedinte,

In exercitiul rolului dumneavoastra de «jucator», v-ati subordonat autoritar puterea executiva, asu­man­du-va sistematic pozitia de negociator in relatia cu institutiile in­ter­na­tionale si de cenzor al deciziilor Guvernului.
In acest rol original, care excede evident ordinea constitutionala, ati decis, in martie 2011, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei si Mi­nisterul Finantelor Publice, sa nu prelungiti 'Acordul de la Viena', incheiat in anul 2009, care oferea statului roman garantii juridice ca marile banci europene vor mentine liniile de finantare acordate subsidiarelor din Romania. Astfel, intr-un moment in care criza din Grecia era in plina desfasurare, iar impasul institutiilor de credit europene era evident, dumneavoastra ati decis sa renuntati la garantiile juridice care protejau bancile romanesti. Aceasta decizie, absolut iresponsabila, creste semnificativ vulnerabilitatea sistemului bancar romanesc.

In prezent, pe fondul acutizarii crizei europene, daca bancile-mama vor diminua drastic liniile de finantare acordate subsidiarelor romanesti, asa cum se preconizeaza, nu va fi afectat doar sistemul bancar, ci intreaga economie, inclusiv pensiile si salariile asigurate din bugetul public, statul inca se imprumuta la banci pentru a le plati.

Prin 'Acordul de la Viena', Romania era protejata de un asemenea risc. Pana in martie 2011, beneficia de garantii privind stabilitatea sistemului bancar intern. Astazi nu le mai are. Foarte probabil, au existat presiuni externe pentru a renunta la aceste garantii. Dar dumneavoastra, care va luptati cu regele, cu istoria, cu profesorii, medicii, presa, mamele si nou-nascutii, trebuia sa luptati pentru aceste garantii. Dar n-ati facut-o. Usurinta cu care ati renuntat la acea 'plasa de siguranta' a sistemului bancar romanesc este foarte suspecta.

Domnule presedinte, a fost Acordul de la Viena, din anul 2009, un cadou pe durata determinata, pri­mit intr-un an electoral, cu ajutorul FMI? Ati facut troc cu interesele strategice ale Romaniei pentru a va asigura inca un mandat?
Raspunsul la aceste intrebari poate face diferenta intre raspunderea politica si raspunderea penala. Si, nu uitati, mai ales in justitie, si «tacerea este un raspuns».'

×