x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Activitatea din zona euro revine la creștere în martie: PMI

Activitatea din zona euro revine la creștere în martie: PMI

07 Apr 2021   •   14:22
Activitatea din zona euro revine la creștere în martie: PMI

Activitatea din zona euro a revenit la creștere luna trecută, susținută de o extindere record în sectorul prelucrător, potrivit unui sondaj de miercuri care a arătat că industria serviciilor face față noilor blocaje mai bine decât se aștepta, relatează Reuters.

În timp ce Europa se luptă cu un al treilea val de infecții cu coronavirus, guvernele au impus din nou restricții și au forțat zone din industria serviciilor să rămână închise.

Dar Services Purchasing Managers’ Index (PMI) al IHS Markit a crescut la 49,6 puncte în martie față de 45,7 în februarie, peste estimarea de 48,8 și doar foarte aproape de 50, care separă creșterea de contracție.

PMI compozit, care combină atât producția, cât și serviciile și care este văzut ca un indicator bun al sănătății economice, a crescut de la 48,8 la 53,2, peste estimarea de 52,5.

„Economia a rezistat blocajelor recente mult mai bine decât se așteptase mulți, datorită creșterii din nou a producției și a semnelor că distanțarea socială și restricțiile de mobilitate au un impact mult mai mic asupra companiilor din sectorul serviciilor decâtanul trecut”, a spus Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit.

Creșterea activității fabricilor a crescut cu cel mai rapid ritm în istoria de aproape 24 de ani a PMI în martie.

Problemele de aprovizionare au dus la o creștere semnificativă a costurilor pentru firmele de servicii, care au crescut prețurile pentru prima dată în mai mult de un an.

Cu toate acestea, o creștere a inflației din zona euro este puțin probabilă și o recuperare lentă după recesiunea indusă de pandemie va menține creșterea prețurilor sub obiectivul Băncii Centrale Europene ani de zile, a constatat un sondaj din Reuters din martie.

×