x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANRE dă amenzi de fațadă distribuitorilor de gaze și electricitate

ANRE dă amenzi de fațadă distribuitorilor de gaze și electricitate

09 Sep 2021   •   18:30
ANRE dă amenzi de fațadă distribuitorilor de gaze și electricitate

În plin scandal al facturilor uriașe la electricitate și gaze, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a dat amenzi de 2,77 milioane de lei distrbuitorilor pentru că nu au respectat legislaţia privind citirea contoarelor. 

Cele mai mari amenzi trebuie plătite de Distribuţie Energie Electrică - 670.000 lei, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Delgaz Grid (electricitate) - fiecare cu câte 400.000 de lei.

Distribuţie Energie Oltenia a primit o amendă de 190.000 lei, Delgaz Grid (gaze naturale) - 160.000 lei, Premier Energy (gaze naturale) - 90.000 lei şi Distrigaz Sud Reţele (gaze naturale) - 60.000 lei.

Operatorii de distribuţie nu au respectat intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice. Acesta nu trebuie să depășească 6 luni. Totodată, nu au respectat intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a gazelor naturale, care nu trebuie să depăşească 3 luni, nu au respectat periodicitatea lunară de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice în cazul prosumatorilor, nu au transmis furnizorilor datele de măsurare pentru decontarea consumului de energie electrică sau a cantităţii de energie electrică produse şi livrate în reţea de către prosumatori.

Consumatorii care au nelămuriri trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura, acesta fiind obligat să explice clar modul în care este calculată valoarea facturii, mai ales dacă  aceasta este bazată pe un consum estimat.

De asemenea, consumatorii să nu ignore notificările distribuitorului referiitoare la modificarea condiţiilor contractuale, ma ales a preţurilor. Clientul are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituţii care au atribuţii în acest sens, precum şi instanţa de judecată.

 

×
Subiecte în articol: anre amenzi energie gaze electricitate