x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anunț îngrijorător. Deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB

Anunț îngrijorător. Deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB

13 Aug 2020   •   20:30
Anunț îngrijorător. Deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat o creștere îngrijorătoare a deficitului bugetar al României la 8,6% din PIB, cu 5% în plus față de deficitul aprobat inițial de 3,6%.

Florin Cîțu a declarat joi că a fost reestimată dinamica economiei în 2020 de către Comisia Națională de Prognoză.

"Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale faţă de deficitul aprobat iniţial de 3,6% din PIB. Am mai vorbit despre această influenţă asupra deficitului bugetar, de unde vine această creştere. Avem o scădere, bineînţeles, a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale care se adaugă la deficit faţă de estimarea iniţială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză şi bineînţeles este normal ca veniturile la buget să scadă. În acelaşi timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză, sunt în jur de două puncte procentuale. Deci cele cinci puncte procentuale suplimentare la buget în acest an sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB şi eu cred că am fi putut să facem mai bine", a spus Florin Cîţu, în cadrul unei conferinţe de presă privind rectificarea bugetară.

El a explicat că majorarea deficitului este cauzată de scăderea veniturilor în buget față de ceea ce se estima, de aproape 31 miliarde de lei, ceea ce înseamnă trei puncte procentuale.

„Din cele 5% care se adaugă la deficit, 3% vin din efectul crizei. În același timp, cheltuielile suplimetare la buget legate de criză sunt de 2%. Deci cele 5 puncte procentuale suplimentare la buget sunt legate direct de perioada de criză”, a spus Florin Cîțu.

Sursa: Mediafax

×