x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie APM Tulcea vrea minerit cu explozibil în situl Natura 2000-Munții Măcin

APM Tulcea vrea minerit cu explozibil în situl Natura 2000-Munții Măcin

de Adrian Stoica    |    02 Iul 2021   •   07:31
APM Tulcea vrea minerit cu explozibil în situl Natura 2000-Munții Măcin

Câteva sute de locuitori ai comunei Greci au reclamat președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), George Gârbacea, faptul că la Tulcea se pregătește autorizarea deschiderii unei cariere industriale cu explozibil în zona Dealul Cavalu - Munții Măcin. Ea este amplasată la numai 500 de metri de locuințele lor, și asta într-o zonă inclusă în rețeaua ecologică Natura 2000, sit de importanță comunitară și sit de protecție avifaunistică specială (cod ROSCI 0123 Munții Măcinului și cod ROSPA 0073 Măcin-Niculițel).

Nu este pentru prima dată când locuitorii din Greci sesizează autoritățile de mediu de la București în legătură cu această problemă, dar până acum acestea nu au luat nicio măsură. Procedura pentru emiterea autorizația de mediu este în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Tulcea, păstorită de Mirela Raicu. Agenția este implicată și în scandalul incineratorului de la Smârdan unde ar fi trebuit să fie arse leșurile oilor scoase de pe nava răsturnată în raza portului Midia, în noiembrie 2019, dar ele au fost îngropate, pentru că instalația nu avea capacitatea de a arde o asemenea cantitate. 


 

Prin deschiderea acestei cariere vor fi distruse, în prima fază, peste 15 hectare de habitate prioritare ponto-sarmatice de specii de floră, faună și avifaună protejate din rețeaua ecologică Natura 2000, iar în cea de-a doua etapă, încă 72 de hectare. Potrivit sesizărilor făcute de locuitorii comunei Greci, deschiderea acestei cariere de exploatare a granitului cu explozibil le va afecta în mod negativ viața de zi cu zi. 

În aceste situri protejate sunt permise doar activități economice tradiționale și turismul ecologic, ele fiind singurele care pot asigura protecția și conservarea resurselor geologice și,  implicit, a habitatelor naturale ca suport al conservării biodiversității incluse în rețeaua Natura 2000.

 

Mineritul le va distruge viața

 

În sesizările către președintele ANPM, George Gârbacea, cărora  acesta nu le-a dat curs, se arată: „Suntem peste 600 locuitori afectați direct de activitatea de minerit industrial folosind explozibil, din cauza prafului mineral, zgomotului și vibrațiilor”. Ei îi cer acestuia să decidă urgent „sistarea procedurii de eliberare nelegală a autorizației de mediu pentru SC Mavgo Holding SRL, Bacău, de către directorul APM Tulcea, Mirela Raicu”.

 

„Activitatea din minerit pentru exploatarea industrială a granitului la 500 m de casele noastre înseamnă decopertări și distrugere de floră protejată, haldări de steril, folosirea explozibilului pe fronturile de lucru pentru derocări, 3 stații de concasare, 7 stații de sortare, ciururi vibratoare, dumpere de transport de 25 tone, utilaje terasiere, autobasculante de transport de mare capacitate, incompatibile cu zonele rezidențiale și ariile protejate la nivel comunitar din rețeaua ecologică Natura 2000”.

din sesizările locuitorilor comunei Greci

 

Problema este ignorată la București

 

În ciuda protestelor oamenilor din comuna Greci, a încălcării evidente a legislației privind ariile potejate, la nivelul ANPM problema este ignorată, probabil considerându-se că ariile protejate sunt un moft al activiștilor de mediu. „Aceste abuzuri ale directoarei APM Tulcea, Mirela Raicu sunt «albite» de unii funcționari din ANPM, care prin pasivitate sunt părtași la degradarea calității vieții noastre și a copiilor, dar și la distrugerea ireversibilă a patrimoniului natural protejat la nivel comunitar, pentru că vorbim despre cei mai vechi munți din Europa”, susțin oamenii din Greci. Desprea ceea ce se întâmplă la Tulcea s-a declarat nemulțumit și ministrul Mediului, Barna Tanczos, el vorbind în primăvară despre „cârdăşie” între autorităţile locale responsabile de mediu, referirea fiind făcută la Garda de Mediu și la APM Tulcea.

 

Instanța a decis: autorizațiilor de mediu, interzise

 

În anul 2013, Comisia Europeană începea procedura de infringement împotriva României, deoarece erau distruse pe amplasamentul din Dealul Cavalu-Munții Măcinului habitate naturale comunitare prioritare (62CO stepe ponto-sarmatice), fiind astfel încălcate prevederile Directivei Habitate și Directiva păsări. Demersul Bruxelles-ului ducea în 2014 la anularea de către APM Tulcea a acordului de mediu pentru societatea Romgranit Exploatare SRL Tulcea în vederea deschiderii unei cariere de granit în Dealul Cavalu, după care, în 2016, emitea Decizia nr. 20 privind respingerea solicitării emiterii autorizației de mediu pentru această firmă.

În final, Curtea de Apel București a hotărât prin Decizia nr. 732/14.02.2019, definitivă și irevocabilă, că pe amplasamentul Dealul Cavalu nu se poate emite autorizație de mediu.

 

Lucrările de refacere, neglijate

 

Pe de altă parte, conducerea APM Tulcea nu a realizat repararea prejudiciului asupra mediului, după emiterea Deciziei nr. 20/2016, deși avea această obligație conform art. 6 și 7 din OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu. Asta însemna  evaluarea prejudiciului pe suprafața afectată de activitatea firmei Romgranit Exploatare SRL Tulcea. În total, era vorba despre 15 hectare, versantul sudic al Dealului Cavalu, pe care trebuiau realizate lucrările din proiectul tehnic de refacere a mediului. În lunile martie și aprilie, Corpul de Control al Ministerului Mediului și ANPM au făcut o serie de verificări la fața locului, dar rezultatele controlului nu au fost aduse la cunoștința celor direct interesați, adică a locuitorilor din Greci. Deși vorbim despre o problemă foarte gravă, rezolvarea ei nu pare încă o prioritate pentru președintele ANPM, George Gârbacea, iar acest lucru ar putea să aducă României o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, pentru că reclamațiile au ajuns și la Bruxelles.

 

 

Instituțiile de mediu, vinovate pentru dezastrul ecologic de la Smârdan

 

Bomba ecologică detonată în localitatea Smârdan, unde au fost descoperite sute de cadavre de animale îngropate, a scos la iveală bătaia de joc cu care tratează instituțiile de mediu problemele. A fost nevoie de intervenția procurorilor constănțeni pentru a scoate la lumină dezastrul, în timp ce controalele inspectorilor Gărzii de Mediu Tulcea nu sesizau nimic. Mai mult, la Agenția pentru Protecția Mediului se pregătea majorarea ilegală a capacității de incinerare a cuptorului de la Smârdan de șase ori. De ce ilegală? Pentru că nu exista un proiect tehnic de dezvoltare şi nu erau prevăzute fondurilor pentru investiţii. Majorarea se făcea doar din pix.  De aceea ministrul Mediului, Barna Tanczos, vorbea despre „cârdăşie” între autorităţile locale responsabile de mediu. Mesajul său a fost deocamdată înțeles doar de comisarul-șef al Gărzii de Mediu Tulcea, care s-au autosuspendat din funcție, în timp ce Mirela Raicu, șefa de la Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea ignoră în continuare mesajul ministrului. 

 

×
Subiecte în articol: sit natura 2000 muntii macinului