x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Averile negre”, transformate în chilipir de o agenție din subordinea Ministerului Justiției. Vrei să cumperi locomotive ieftine? Du-te la ANABI

„Averile negre”, transformate în chilipir de o agenție din subordinea Ministerului Justiției. Vrei să cumperi locomotive ieftine? Du-te la ANABI

de Adrian Stoica    |    02 Noi 2020   •   09:54
„Averile negre”, transformate în chilipir de o agenție din subordinea Ministerului Justiției. Vrei să cumperi locomotive ieftine? Du-te la ANABI

La sfârşitul primului semestru al acestui an, sumele de bani efectiv indisponibilizate în proceduri judiciare penale și intrate în sistemul financiar bancar naţional ca urmare a valorificării bunurilor obţinute în urma săvârşirii unor infracţiuni au fost de 793 milioane de lei. Este o creştere spectaculoasă, având în vedere că în 2019 suma a fost de 151 milioane de lei, iar în 2018, de 78 milioane de lei. De aceste valorificări se ocupă ANABI, o instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției.

 

Site-ul de licitaţii al Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) este o opţiune foarte bună pentru amatorii de chilipiruri. Oferta scoasă la licitaţie este bogată şi variată şi, ceea ce este foarte important, imbatabilă la preţ încă de la prima strigare.

 

„Magazinul online” aduce mulţi bani

ANABI este o instituţie mai puţin cunoscută publicului, dar pentru cei care sunt în căutarea unor achiziţii site-ul său nu trebuie ocolit. În primul rând, are o bogată ofertă auto, făcând concurenţă serioasă site-urile auto specializate. Cei în căutarea unui bolid de lux pot opta, în această perioadă, de exemplu, pentru un Porsche Panamera 4 cu 110.000 km la bord pentru numai 18.800 de euro, preţ de pornire. Pentru un Audi Q 7, cu 340.000 km la bord, preţul de pornire este de 4.500 de euro. Şi dacă tot vine sezonul rece, nici lemnul de foc nu lipseşte din oferta ANABI. De exemplu, pentru 53 de metri cubi de lemn de brad, preţul de pornire este de 4.668 lei, fără TVA. Şi la capitolul case, apartamente, terenuri, ANABI are o ofertă vastă, care face invidioasă orice agenţie imobiliară.

 

ANABI poate concura cu succes firmele de transport pe calea ferată, ea având în prezent lansate 14 licitaţii pentru vânzarea de locomotive, rame şi automotoare. De exemplu, cu numai 828.850 lei este scoasă la vânzare o locomotivă diesel, iar pentru un set de locomotive, automotoare şi rame preţul de pornire este de 2,3 milioane de lei.

 

În general, acest gen de licitaţii nu se adjudecă de la prima strigare şi, în consecinţă, se organizează mai multe licitaţii pentru vânzarea unui bun. Conform legii, dacă bunul nu se adjudecă de la prima licitaţie, se organizează o a doua, dar preţul scade cu un anumit procent, şi aşa mai departe, până când se vinde bunul respectiv. Sunt persoane care urmăresc îndeaproape acest gen de licitaţii şi cumpără după ce preţul a fost redus.

dr. Radu Zilişteanu, profesor de economie ASE

 

Infracţionalitatea economică este un fenomen încă departe de a fi pus sub control de autorităţi

 

×
Subiecte în articol: anabi