x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banca Mondială estimează o scădere de 5,7% a economiei românești. Fondurile europene în pericol

Banca Mondială estimează o scădere de 5,7% a economiei românești. Fondurile europene în pericol

07 Oct 2020   •   12:06
Banca Mondială estimează o scădere de 5,7% a economiei românești. Fondurile europene în pericol
Sursa foto: Pixabay.com

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus se adâncește. Aceasta va suferi o scădere de 5,7% în 2020, potrivit prognozei realizate de Banca Mondială. Anul viitor analiștii preconizează însă că țara noastră va înregistra o creștere de 4,9%.

Totodată, România ar trebui să atragă mai multe fonduri europene, analiștii Băncii Mondiale temându-se că țara nu va putea beneficia de fondul de relansare al Uniunii Europene. 

Estimările arată că deficitul fiscal va ajunge la 9,1% din PIB, în 2020, față de 3,6%, cât prevedeau calculele anterioare. În 2021, acesta s-ar putea reduce, scăzând la 6,3% din PIB.

"Severitatea recesiunii şi magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evoluţia crizei sanitare şi răspunsul decidenţilor, de impactul stimulentelor economice şi de consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul UE. O reducere substanţială a deficitului în 2021 este puţin probabilă deoarece Guvernul va trebui să sprijine procesul de revenire economică", arată BM.

Pe termen scurt, autoritățile vor trebui să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus și să limiteze consecințele economice și sanitare. 

"O criză prelungită cu măsuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de creştere şi ar amâna relansarea incipientă a activităţii, crescând în acelaşi tip şomajul şi sărăcia", spun experții.

Dacă va fi pusă în aplicare mărirea pensiilor cu 40%, stabilitatea macroeconomică va fi puternic afectată și va duce la scăderea ratingului țării. 

 

Previziunile Băncii Mondiale pentru statele din Euroapa de Est arată o scădere de 4,4% a economiei, iar creșterea mult- așteptată de anul viitor va fi de numai 1,1%.


 

×
Subiecte în articol: Banca Mondiala fonduri europene recesiune