x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii anticipează scumpirea caselor cu 20%

Bancherii anticipează scumpirea caselor cu 20%

06 Mar 2020   •   10:44
Bancherii anticipează scumpirea caselor cu 20%
Sursa foto: anankkml/Getty Images/iStockphoto

Prețurile caselor au crescut semnificativ în 2019, iar pentru perioada următoare instituțiile de credit prognozează o majorare importantă a prețurilor locuințelor, arată un sondaj publicat de Banca Naţională a României (BNR). Estimarea bancherilor este că preţurile locuinţelor vor creşte cu aproximativ 20%. De asemenea, cererea populației pentru credite destinate achiziției de terenuri și locuințe a avansat puternic în ultimul trimestru al anului trecut, iar această tendinţă se va menţine şi în prima parte a anului 2020. Constructorii, la rândul lor, spun că nu mai pot face faţă presiunii costurilor, care au crescut şi la materiale, şi la manoperă, şi la energie, astfel că sunt nevoiţi să ceară mai mult pe metrul pătrat.

 

„Contrar așteptărilor instituțiilor de credit de menținere constantă din trimestrul precedent, cererea populației pentru credite destinate achiziției de terenuri și locuințe a avansat semnificativ în ultimul trimestru al anului 2019. Pentru primul

trimestru din 2020, băncile autohtone previzionează păstrarea nemodificată a cererii pentru împrumuturile ipotecare”, mai arată sondajul BNR.

De cealaltă parte, potrivit estimărilor exprimate de managerii din construcţii într-un sondaj al Institutului Naţional de Statistică (INS), în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere a volumului producţiei. „Managerii estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creștere moderată a acestora”, arată sondajul INS.

 

Sectorul imobiliar, în topul scumpirii manoperei

 

O altă raportare a INS arată că în trimestrul IV 2019, faţă de trimestrul III, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (7,75%), construcţii (6,94%) şi transport & depozitare (5,94%). Acestea sunt urmate se sectoarele „intermedieri financiare şi asigurări (5,69%) şi „informaţii şi comunicaţii” (5,35%). Faţă de acelaşi trimestru din 2018, costurile cu manopera în construcţii au crescut cu 19,8%, mai arată analiza INS.

Tot statisticile oficiale mai arată că materialele de construcţii s-au scumpit, pe medie, cu cel puţin 5%. Preţurile au crescut astfel:
- cu 6,3% la ciment, gresie/faianţă şi celelalte produse din minerale nemetalice;
- cu 4% la furnituri şi lemnărie;
- cu 3% produsele chimice;
- cu 2% la confecţiile metalice.

În fine, potrivit celei mai recente analize publicate de Imobiliare.ro, media generală a preţurilor la locuinţe a crescut cu mai mult de 10% în februarie 2020 faţă de aceeaşi lună din 2019, de la 1.233 la 1.367 de euro/mp.

 

Așteptările pentru următoarea perioadă sunt de menținere constantă a standardelor de creditare la împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri.

Sondaj BNR

 

 

 

×