x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile finanţează 40% datoria României

Băncile finanţează 40% datoria României

de Daniela Ivan    |    17 Aug 2011   •   21:00
Băncile finanţează 40% datoria României

Bancile din Romania au expuneri nesemnificative fata de guvernele cu datorii din Europa, dar au o expunere importanta la datoria suverana a Romaniei. Si asta poate fi riscant in caz de contagiune, considera Serban Toader, Senior Partner al KPMG in Romania. 'Expunerea la datoriile suverane este o provocare majora, mai ales in contextul crizei din zona euro', precizeaza Toader.

Romania avea la inceputul lui iunie o datorie publica de 200,6 mi­liarde de lei, conform ultimelor date facute publice de Ministerul de Finante. Din aceasta suma 42,95 mi­liarde de lei o reprezinta obligatiunile in lei si valuta, iar 35,72 lei provine din certificate de trezorerie in lei si valuta. Concret, aproape 40% din datoria publica a Romaniei este finantata de bancile locale.

Doua din cele 15 banci europene analizate in raportul 'Focus on Transparency' (Focus pe transparenta) au operatiuni in Romania, dar situatia celor mai multe banci incluzand filialele romanesti ale unor grupuri mai mari, este diferita de cea a bancilor analizate la nivel european, considera Cezar Furtuna, Partner Servicii Financiare al KPMG in Romania. 'In acest mediu incert, perspectivele cu privire la disponibilitatea profiturilor viitoare se pot schimba rapid, rezultand o potentiala reducere a acestor solduri prin inregistrarea de provizioane pentru depreciere', adauga reprezentantul KPMG Romania.

Profiturile bancilor romanesti au scazut puternic in anii 2009 si 2010, dupa ce anul 2008 a fost cel mai bun din istoria sistemului bancar din Romania. 'Motivul este ca recesiunea a lovit Romania (si Europa Centrala si de Est) mai tarziu decat Europa de Vest, incepand cu adevarat sa-si produca efectele in 2009. De atunci, bancile romanesti au continuat sa fie afectate de scaderea economica care a fost mai acuta decat in alte tari europene si, de asemenea, de restrangerea activitatii de creditare care s-a perpetuat de la inceputul recesiunii, rezultand astfel tendinta descresca­toare a profiturilor in 2009 si 2010', afir­ma Cezar Furtuna.

Potrivit acestuia, profiturile celor mai importante 25 de banci romanesti cu active totale de aproximativ 71 miliarde de euro la sfarsitul lui 2010, au fost de 517 mi­lioane de euro anul trecut, in scadere cu 27% fata de nivelul inregistrat in 2009 (considerand cursul de schimb constant), in baza International Financial Reporting Standards.

Lista imprumuturilor se lungeste
Trezoreria credea sa vanda astazi obligatiuni cu maturitate la trei ani de 600 milioane de lei. Pe piata locala, Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 36,02 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie. Cel mai recent imprumut a avut loc marti cand Finantele au atras 700 milioane de lei prin certificate de trezorerie cu scadenta la un an, la un randament in crestere, de 6,64%. Bancile au subscris in total titluri de 1,328 miliarde lei, peste valoarea indicativa, de 700 mili­oane lei. Un randament mai mare decat cel acceptat marti, tot pentru cer­ti­ficate la un an, a fost acordat la 20 iunie, cand Finantele au vandut titluri cu scadenta la un an de aproape 1,4 miliarde de lei, cu un randament de 6,65%. MFP a anuntat ca vrea sa imprumute in august patru miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna, aceeasi valoare fiind preva­zu­ta si in programul aferent lunii iulie, desi suma imprumutata a fost mai mare.

×
Subiecte în articol: bănci finantare economia datorie