x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani de la UE pentru firmele sociale din sate

Bani de la UE pentru firmele sociale din sate

de Dan Straut    |    29 Sep 2020   •   18:00
Bani de la UE pentru firmele sociale din sate

În această perioadă, antreprenorii sociali pot depune cereri de sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural. În prima fază, care durează până pe 15 decembrie (ora 16.00), sunt așteptate solicitări din partea entităților mari - asociații de business, patronate, camere de comerț, ONG-uri, inclusiv sindicate, dar și primării și alte instituții publice - care pot obține până la 3 milioane de euro în calitate de administratori de granturi. În a doua fază, aceștia vor distribui fonduri de 40.000 până la 200.000 de euro pe proiect beneficiarilor locali.

 

Linia de finanțare, numită „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural”, face parte din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Proiectele se depun pe platforma electronică MySMIS, administrată de Ministerul Fondurilor Europene.

În cadrul proiectelor de maximum 3 milioane de euro fiecare, primite de administratorii de granturi, minimum 70% din bani vor merge către viitoarele întreprinderi sociale, iar maximum 30% către cheltuielile de derulare a proiectelor și de organizare a activităților. Prin aceste proiecte mari, administratorii de granturi vor selecta beneficiarii finali (sau grupurile-țintă), adică persoane care vor înființa întreprinderi sociale la sate.

 

Domenii eligibile

 

Potrivit Ghidului Solicitantului, apărut recent, firmele sociale beneficiare pot avea ca obiect de activitate procesarea și producția de alimente (mezeluri, conserve, sucuri, dulcețuri, uleiuri, lactate etc.), dar și fabricarea de băuturi, bere sau malț. De asemenea, beneficiarii pot produce dulciuri, ceaiuri, condimente, precum și hrană pentru animalele de fermă sau de companie.

 

 

Ce sunt întreprinderile sociale

 

Întreprinderile sociale nu urmăresc maximizarea profitului, ci distribuirea limitată a câștigurilor către asociaţi, conform Legii 219/2015. Acestea pot fi societățile cooperative, asociațiile și fundațiile, casele de ajutor reciproc, societățile agricole și orice alte categorii de persoane juridice care demonstrează faptul că activitatea desfășurată are scop social. Scopul economiei sociale este să servească interesele unei colectivităţi prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile.

 

 

30 de milioane de euro este bugetul total al programului, din care 21 de milioane euro provin din fonduri UE.

 

 

 

×