x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Biserica, scutită de impozite

Biserica, scutită de impozite

01 Oct 2009   •   00:00
Biserica, scutită de impozite
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Cultele religioase nu vor mai plăti impozit pe profitul din vânzarea unor obiecte sau din închirierea sau înstrăinarea bunurilor, iar firmele vor putea să-şi mute sediul în orice stat din UE.



Guvernul pregăteşte câteva modificări ale Codului Fiscal. Cea mai importantă se referă la cultele religioase care se vor alătura grupului de instituţii scutite de la plata impozitului pe profit, conform unui proiect de modificare a Codului Fiscal, citat de Mediafax. Şi Trezoreria statului, BNR, fundaţiile, organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi patronale, precum şi asociaţiile de proprietari sau locatari beneficiază de această facilitate fiscală.

Astfel, potrivit articolului 15 din noul proiect de Cod Fiscal, cultele vor fi scutite de plata impozitelor pentru veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, pentru venituri obţinute din chirii şi pentru cele realizate din înstrăinarea activelor. Totodată, nu se va plăti impozit pe profit pentru veniturile în bani din despăgubiri ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de lege, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate pentru întreţinerea bisericilor, pentru învăţământ sau pentru furnizarea de servicii sociale.

SEDIUL ÎN UE
Firmele vor avea posibilitatea să-şi mute sediul social în oricare din statele UE, fără lichidare, înregistrându-se ca societate europeană, şi vor fi scutite de impozit pentru eventualele câştiguri rezultate în urma transferului dacă păstrează un sediu permanent în România. Transferul este neimpozabil numai dacă societăţile europene sau societăţile cooperative europene calculează amortizarea şi orice câştiguri sau pierderi aferente activelor şi pasivelor care rămân efectiv integrate unui sediu permanent, ca şi cum transferul sediului social nu ar fi avut loc.

În plus, veniturile din restituirea sau anularea unor amenzi pentru care nu s-a acordat deducere nu vor mai fi luate în calculul profitului impozabil.

PRELUNGIRI DE TERMENE
Populaţia şi firmele vor putea depune declaraţia de impunere, respectiv cea privind veniturile realizate în anul fiscal precedent, până la 25 mai, în loc de 15 mai, cum este acum. În ceea ce priveşte impozitul pe venitul datorat, calculat de Fisc pe baza declaraţiei de impunere, data de 25 mai a fiecărui an fiscal se va constitui atât termen de declarare, cât şi termen de plată a impozitului pe venit. Şi autorităţile locale vor fi obligate să emită şi să transmită contribuabililor până la data de 15 februarie a fiecărui an deciziile de impunere privind obligaţiile aferente impozitelor şi taxelor locale.

Săptămâna trecută, Guvernul a decis ca din 2010 să majoreze impozitele şi taxele locale cu aproximativ 20%, valoarea de impozitare pentru clădirile făcute din materiale rezistente şi racordate la utilităţi urmând să fie majorată astfel, începând cu anul viitor, de la 669 de lei pe metrul pătrat la 806 lei.

×
Subiecte în articol: economic biserica scutiri taxe