x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Blănculescu: Preţurile la combustibili nu pot fi schimbate într-o şedinţă de Guvern

Blănculescu: Preţurile la combustibili nu pot fi schimbate într-o şedinţă de Guvern

09 Mar 2011   •   16:03

Preţurile la combustibili nu pot fi schimbate în şedinţă de Guvern, deşi premierul are posibilitatea legală de a interveni asupra lor, iar dacă se va produce o astfel de intervenţie, va rezulta un cataclism pe piaţa românească, unde companiile petroliere îşi vor vinde produsele la export şi noi vom sta la coadă la benzină, a declarat astăzi preşedintele firmei de consultanţă şi investigaţii financiare Business Inteligence, Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.

"Nu este posibil să dăm în cap preţurilor, aşa că degeaba se discută în şedinţa de guvern cum să se facă acest lucru. Discutarea din nou a raportului Consiliului Concurenţei în şedinţă de guvern nu va putea duce decât la nervi, pentru că raportul va fi menţinut de Consiliul Concurenţei, care nu are altceva ce să facă. Iar premierul, care are voie să intervină asupra preţurilor în situaţii excepţionale, nu va reuşi decât să le blocheze. O să vedeţi ce cataclism o să fie atunci pe piaţa românească, pentru că, în acest caz, companiile petroliere îşi vor vinde produsele pe alte pieţe, iar noi o să stăm la coadă la benzină", a afirmat Ionel Blănculescu, potrivit Agerpres.

"Să presupunem că Petrom ar fi o companie de stat şi că autorităţile ar avea, astfel, şi resursele în mâna lor, dar că nu ar lăsa Petrom-ul să funcţioneze ca toate companiile, după regulile economiei de piaţă. Să presupunem, în cadrul aceluiaşi demers teoretic, că se încearcă scăderea preţului, de la 5,5 lei la pompă, până la patru lei. Ceea ce s-ar întâmpla ar fi că, în secunda următoare, compania Petrom ar fi blocată, pentru că toţi consumatorii, în proporţie de 100%, s-ar duce să îşi ia benzină cu patru lei, de la staţiile Petrom, pe care le-ar bloca, pentru că Petrom nu are capacitatea de distribui combustibili pe toată piaţa românească, şi cu atât mai puţin de a alimenta toată piaţa.

Ca atare, am avea o companie petrolieră blocată după primele 10-20 de minute de la anunţarea măsurii, aşa cum, acum câtăva vreme, s-a întâmplat cu staţiile care au făcut o promoţie şi au fost sufocate de valul de automobilişti amatori să ia benzină ieftină", a explicat Ionel Blănculescu.

"Cu cât scazi preţul, cu atât este cerere mai mare, inclusiv din exterior, iar România, fiind membră a UE, s-ar trezi cu cisterne din Bulgaria şi alte ţări vecine, care vor să se aprovizioneze cu benzină la patru lei, ceea ce ar duce tot la blocarea companiei. Pe de altă parte, toate celelalte companii petroliere ar acţiona Petrom în instanţă, invocând un comportament neconcurenţial, ceea ce ar duce iar la blocarea companiei", a adăugat preşedintele firmei de consultanţă şi investigaţii financiare Business Inteligence.

"Astăzi, eşti condamnat să nu mai poţi denatura sau bloca piaţa, care merge pe principiul vaselor comunicante: pentru că avem o bază comună, datorită faptului că suntem în piaţa unică europeană, vasele se umplu cu apă până la acelaşi nivel, indiferent de dimensiunea lor. Cu alte cuvinte, nivelul de preţuri este cam acelaşi în toată UE, cu variaţii mici, aşa că nu îl poţi face la noi mai mic, dintr-o dată, pentru că vrea un guvern sau altul. Mă refer din nou la exemplul pe care l-am mai dat: pentru un leu diferenţă la preţul benzinei, timp de o singură oră, s-a ajuns, la sfârşitul anului trecut, la blocarea temporară a respectivelor staţii. Gândiţi-vă ce ar însemna să facă o autoritate preţul pe care îl doreşte, chiar dacă Petrom-ul ar avea un profit mai mic. Ar bloca, pur şi simplu, compania. Într-o economie de piaţă, nu există posibilitatea de a micşora preţul într-o şedinţă de guvern", a conchis Ionel Blănculescu.

×