x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bloomberg: Premierul Florin Cîțu promite că va redresa economia

Bloomberg: Premierul Florin Cîțu promite că va redresa economia

31 Mar 2021   •   14:58
Bloomberg: Premierul Florin Cîțu promite că va redresa economia
Sursa foto: Lucian Alecu

Premierul Florin Cîțu promite  să stablizeze economia în acest an și să oprească retrogradarea ratingului ţării la categoria "junk", nerecomandat pentru investiţii, scrie Bloomberg.

El a respins creşterea cu 40% a pensiilor, care ar fii pus în diificultate fiinanțele. În pofida cheltuielilor suplimentare provocate de pandemia de COVD-19, acesta a prezentat un buget care va reduce deficitul.

Totodată, marile agenţii de evaluare financiară atribuie României un rating peste categoria "junk", cu perspective negative. Însă prim-ministrul afirmă că acestea înrăutăţesc rapid perspectivele de rating și durează mai mult până le îmbunătăţesc.

"Faptul că am arătat o cale credibilă şi clară ar trebui să fie de ajutor. Vom vedea dacă vor îmbunătăţi anul acesta perspectivele de rating", a spus Cîțu.
Economia României a avut cea mai bună performanţă din UE în trimestrul patru din 2020,  iar guvernul pregătește planuri pentru o creştere graduală şi sustenabilă a pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public. Aceste măsuri, împreună cu restructurarea companiilor de stat, închiderea firmelor care epuizează resursele publice, ar trebui să ajute la reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB, stabilit de UE până în 2024, de la 9,8% din PIB în 2020. Conform premierului, PIB-ul ar urma să crească cu 4% în 2021.

Bloomberg scrie însă că autoritățile române au de rezolvat mai multe probleme pe care trebuie să le depășească, mai ales în condițiile celui de-al treilea val al pandemei, iar realizarea unor reforme seroase nu este ușoară într-unul dintre cele mai corupte state ale blocului comunitar.

"Există o rezistenţă faţă de reforme şi schimbări, şi este clar că nu pot fi făcute peste noapte. Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru realizarea obiectivelor. Sunt convins că această coaliţie de guvernare se va afla la putere în următorii patru ani", a declarat Cîțu. 

×
Subiecte în articol: florin citu