x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR: pandemia poate plafona scumpirile

BNR: pandemia poate plafona scumpirile

de Dan Straut    |    10 Aug 2020   •   10:47
BNR: pandemia poate plafona scumpirile

O eventuală înrăutățire a evoluției pandemiei, suprapusă cu venirea sezonului rece (în trimestrul IV 2020), ar avea ca efect întârzierea cu doi ani a relansării economice, dar și o plafonare la 3% a scumpirilor, arată Banca Națională a României (BNR) în cel mai recent Raport asupra inflației.

„Înrăutățirea situației pandemice odată cu debutul sezonului rece este de așteptat a conduce la reintroducerea unor măsuri administrative de distanțare socială atât pe plan intern, cât și pe plan extern, așteptate a se întinde pe o perioadă similară celei din prima parte a anului curent, afectând cu intensitate sporită evoluția economiei de pe parcursul trimestrului IV”, arată banca centrală. De asemenea, „ritmurile anuale de creștere a PIB sunt prognozate a se menține sub cele din scenariul de bază până la finele anului viitor, un impuls semnificativ provenind din partea evoluției nefavorabile a cererii externe adresate produselor românești”, mai arată BNR. 

 

 

4% este deviația față de potențialul de creștere la care s-ar păstra economia până la jumătatea anului viitor, în cazul unui nou val de pandemie

 

 

 

Rata inflației în scenariile cu și fără un nou val de pandemie

 

Sursa: BNR

×