x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bomba de la FMI: Era Americii se va termina în 2016

Bomba de la FMI: Era Americii se va termina în 2016

27 Apr 2011   •   15:50
Bomba de la FMI: Era Americii se va termina în 2016

Dominaţia SUA asupra economiei mondiale se va sfârşi mai devreme decât îşi imaginează unii. Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dat publicităţii acum două săptămâni, China va detrona SUA în termeni reali în doar 5 ani, în 2016, potrivit unui comentariu de pe MarketWatch.

Raportul ridică “semne enorme de întrebare” despre dolar, care a fost moneda-fanion a planetei timp câteva decenii de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, datorită hegemoniei economice a SUA. De asemenea, aruncă îngrijorări asupra pieţei certificatelor de Trezorerie din SUA.

Calculat la paritatea puterii de cumpărare, economia chineză va creşte de la 11,2 trilioane de dolari în acest an până la 19 trilioane în 2016, în vreme ce SUA va urca de la 15,2 trilioane de dolari la 18,8 trilioane de dolari în acelaşi an. Ceea ce înseamnă că SUA va fi 17,7% din produsul intern brut global, în vreme ce China va avea 18% şI se va afla în continuare în creştere.

Acum 10 ani, economia SUA era de 3 ori mai mare decât cea a Chinei.

Ameninţări asupra dolarului

Experţii au avertizat SUA mai demult. Nouriel Roubini, celebrul “Dr. Doom” care a prezis criza în 2006, spunea anul trecut că dacă SUA nu va lua măsuri de limitare a deficitului, dolarul va ajunge să fie atacat de speculatori pe pieţele financiare în 2-3 ani.

Recent, Standard&Poor's a retrogradat perspectiva datoriei SUA. Deja există mai multe companii care pariază împotriva dolarului. PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume – cu active de circa un trilion de dolari sub manageriere, a început să parieze împotriva dolarului înainte de anuntul agenţiei de evaluare.

Puterea şi slăbiciunea Chinei

China deţine 1,16 trilioane de dolari în certificate americane de trezorerie, dar totalul activelor, inclusiv acţiuni, datorii pe termen lung sau scurt sau alte instrumente garantate, este de 1,6 trilioane de dolari, potrivit unui articol publicat în februarie de Reuters, care citează date de la jumătatea lui 2010. Pentru o imagine de ansamblu, trebuie amintit că datoria totală a SUA către alte state este de 10,701 trilioane de dolari. După China, al doilea creditor este Japonia, cu 1,3 trilioane de dolari deţinuţi. Problemele americanilor şI cheltuirea masivă de bani au făcut ca uncia de aur să ajungă de la circa 930 dolari la începutul crizei la peste 1.500 dolari acum.

De asemenea, China are cele mai mari rezerve valutare din lume, cifrate la 3 trilioane de dolari, cu peste 200 de miliarde mai mult faţă de acum 3 luni. Americanii spun că China menţine yuanul artificial la un nivel jos pentru a impulsiona exporturile.

China trebuie să limiteze avansul rezervelor valutare pentru a controla avansul bulei imobiliare şI scumpirile din alte sectoare, declara vineri, 22 aprilie, Guan Tao, şeful departametului de plăţi internaţionale la Autoritatea de Stat pentru Schimb Valutar, în ultima ediţie a publicaţiei China Finance. Creşterea rapidă a rezervelor înseamnă că Banca Chinei introduce masiv bani în piaţă, cumpărând cea mai mare parte a cantităţii disponibile de dolari, astfel încât să nu permită aprecierea necontrolată a yuanului.

“Vedem o trecere masivă dinspre SUA spre China. Noi am dat locurile de muncă pe profit. Acestea s-au mutat în China. Capabilitatea scade în SUA şi creşte în China. Asta e foarte distructiv”, spune Ralph Gomory, profesor la Stern Business School din cadrul Universităţii New York.

×