x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Botoşani: Guvernul sprijină fermierii

Botoşani: Guvernul sprijină fermierii

21 Mai 2019   •   17:42
Botoşani: Guvernul sprijină fermierii

Zeci de fermieri din judeţul Botoşani vor beneficia, în acest an, de sprijin financiar pentru susţinerea producţiei de usturoi. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş, în programul „Usturoi 2019” s-au înscris 40 de producători agricoli, cei mai mulţi din comuna Copălău, recunoscută pentru culturile de usturoi.

Delibaș susţine că suprafaţa cea mai mare pentru care s-a solicitat sprijin financiar este de opt hectare, aceasta aparţinând unui fermier din municipiul Dorohoi. „Sprijinul financiar va veni după ce fermierii vor face dovada producţiei. Eu cred că acest program, ca şi cel de tomate, se va bucura de foarte mare succes. La noi, funcţionează puterea exemplului şi eu cred că anul viitor, după ce acest program pentru usturoi se va bucura de succes, va avea mai mulţi beneficiari”, a adăugat el.

Pentru fiecare hectar cultivat cu usturoi, producătorii vor beneficia din partea statului român de un ajutor financiar de 3.000 de euro. În ședința de guvern de săptămâna trecută, a fost aprobată o Hotărâre prin care se modifică și completează HG nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,„Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia. Astfel, cuantumului sprijinului financiar acordat cultivatorilor de usturoi va crește de la 1.000 euro/ha la 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha). Prin acordarea sumei de 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha) se susține menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.

Necesitatea unui sprijin mai mare pentru cultivatorii de usturoi a reieșit în urma întâlnirilor dintre aceștia și formele asociative reprezentative din sectorul legumicol, în cadrul cărora s-au analizat devizul tehnologic, cheltuielile și veniturile rezultate pentru această cultură, a precizat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

×
Subiecte în articol: usturoi