x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bruxelles: Negocieri strânse pentru împărțirea banilor

Bruxelles: Negocieri strânse pentru împărțirea banilor

22 Iul 2020   •   10:51
Bruxelles: Negocieri strânse pentru împărțirea banilor

Liderii țărilor UE au aprobat, în noaptea de luni spre marți, un plan în valoare totală de 750 de miliarde de euro, pentru a susține economiile afectate de criza coronavirus. Din această sumă, 390 miliarde de euro (52% din total) vor fi împrumuturi, iar restul de 360 de miliarde de euro (48%), fonduri nerambursabile.

Decizia comună a fost adoptată la capătul a patru zile de negocieri, cât a durat summitul prelungit de la Bruxelles. Discuțiile au vizat, printre altele, raportul dintre subvenții și credite. Franţa şi Germania doreau iniţial un pachet de măsuri mai relaxat pentru statele membre, 500 de miliarde de euro subvenţii şi 250 de miliarde credite. Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia (așa-numitele „state frugale”) s-au declarat însă nemulțumite de propunere, pe motiv că ţările cele mai afectate de pandemie - Italia și Spania - vor beneficia cu precădere de proporţia prea mare a subvenţiilor.

După încheierea înțelegerii, Franța a lansat totuși o declarație pozitivă. Astfel, acordul convenit reprezintă „un act de naştere a unei noi Europe, mai solidară, mai verde şi de asemenea mai franco-germană”, a afirmat ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire, citat de AFP.

 

O premieră istorică

 

Summitul a prilejuit o premieră istorică: condiţionarea alocării fondurilor europene de respectarea principiilor democratice şi a statului de drept. Două țări se aflau în „colimatorul” Executivului de Bruxelles, din acest punct de vedere. Ungaria și Polonia erau acuzate că au adoptat măsuri care subminează normele juridice şi valorile democratice europene. Imediat după încheierea negocierilor, presa maghiară a anunțat rezultatul ca pe „o mare victorie”. Oficialii Guvernului Germaniei au refuzat să comenteze această aserțiune.

 

Din totalul de 750 de miliarde de euro, 52% vor fi împrumuturi și 48% alocări nerambursabile pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei.

×
Subiecte în articol: ue