x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei

Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei

de Valentin Gros    |    03 Dec 2019   •   11:58
Bucureştiul pierde 14 locuri în Topul Inovaţiei
Sursa foto: tetmc/Getty Images/iStockphoto

Bucureştiul a coborât 14 poziţii în topul global al Inovaţiei Oraşelor 2019, ajungând pe locul 171, în timp ce Timişoara urcă 36 de poziţii până pe locul 394. Clasamentul, întocmit de organizaţia 2thinknow şi preluat de Forumul Economic Mondial, cuprinde 500 de localităţi importante din toată lumea, ierarhizate după condiţiile pe care le oferă pentru transformarea unei idei într-o afacere de succes.

Înaintea orașelor românești se află capitale din regiunea noastră, precum Praga, pe locul 61 – urcă două locuri în clasamentul din acest an, Budapesta – locul 79 și Varșovia – locul 114 in lume, notează think-tank-ul local Inaco. 

Comparativ cu anul trecut, Bucureşti a fost devansat în clasament de oraşe precum Florenţa (Italia), care a făcut un salt uriaş, de 52 de locuri, până pe 159, Charleston (SUA), cu un salt de 21 poziţii, până pe 163, şi Bonn (Germania), care a urcat 41 de locuri, până pe 166. Timişoara a trecut peste localităţi ca Recife (Brazilia), care a căzut 21 de locuri, ajungând pe 396 sau Hanoi (Vietnam), care a coborât 19 poziţii, până pe 397.

Algoritmul de calcul

Inovația trece de la idee la implementare dacă orașul dezvoltă un mediu cultural favorabil ideilor noi (de exemplu, designeri, galerii de artă, sport, muzee, natură etc), cu o infrastructură prietenoasă aplicării inovațiilor (transport, universități, afaceri, capital de risc, spații de birouri, guvernare deschisă, tehnologie etc), și apoi este comunicată în piețe conexe ale inovațiilor. 162 de indicatori stau la baza calculării acestor 3 factori care compun indicele de inovare a orașelor, care își rafinează algoritmii periodic din 2007 încoace în rapoarte globale de profil, și care nu se rezumă la examinarea inovației pur tehnologice sau științifice.

Trei factori modelează indicele de inovare a orașelor: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică și, în cele din urmă, de a le comunica altora.

Cinci oraşe americane în primele 10

„Cel mai inovativ” oraş din lume este New York (SUA), care anul acesta a urcat trei locuri faţă de ediţia anterioară a clasamentului. Pe următoarele două poziţii vin două metropole care au coborât câte o treaptă, Tokyo (Japonia) şi Londra (Marea Britanie). Top 5 este completat de două nume grele ale economiei mondiale, care au săltat câte o poziţie, Los Angeles (SUA) şi Singapore. În intervalul 6-10 figurează capitala Franţei, Paris, încă trei oraşe americane (Chicago, Boston, San Francisco) şi unul canadian, Toronto.

Nr. crt.

Oraşul

Ţara

1

New York

SUA

2

Tokyo

Japonia

3

Londra

Marea Britanie

4

Los Angeles

SUA

5

Singapore

Singapore

6

Paris

Franţa

7

Chicago

SUA

8

Boston

SUA

9

San Francisco / San Jose

SUA

10

Toronto

Canada

Sursa: Innovation Cities

 

×