x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buget păgubos, ca pe vremea lui Boc

Buget păgubos, ca pe vremea lui Boc

de Valentin Gros    |    19 Noi 2020   •   09:43
Buget păgubos, ca pe vremea lui Boc

Rectificarea bugetară care va fi efectuată în perioada următoare ia în calcul un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut (PIB), respectiv 96 de miliarde de lei, a declarat ieri ministrului Finanţelor Publice, Florin Cîţu (foto). Proiecția anterioară era de 8,6%.

Un nivel atât de mare nu a mai fost atins din timpul guvernării Emil Boc, deficitul din anul 2009 fiind, de asemenea, 9,1% din PIB. În 2019, România a înregistrat o cotă de 4,4%, după șase ani consecutivi în care nu a fost depășit pragul de 3%, prevăzut de normele comunitare.

Principala cauză a majorării deficitului o constituie neîncasarea la buget a unei sume de 4,2 miliarde de lei, a spus Cîțu. „Neîncasarea vine din decizia ca aceia care au acumulat datorii în perioada de la începutul stării de urgenţă până în 25 octombrie să poată reeşalona pe următoarele 12 luni”, a explicat ministrul Finanțelor.

Prin rectificare, vor primi sume suplimentare Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului (1,2 miliarde de lei), Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale şi de Sănătate (1,1 miliarde de lei), Ministerul Dezvoltării (1 miliard de lei). 

Datele estimate de Guvern pentru 2020

Evoluția PIB

-4.2%

Cursul mediu de schimb

4,84 lei/euro

Evoluția numărului mediu de salariați

-1,7%

Salariul mediu net lunar

3.187 lei

Inflația medie anuală

2,7%

Sursa: CNSP

×