x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa de Valori: jucător bogat, jucător sărac

Bursa de Valori: jucător bogat, jucător sărac

de Valentin Gros    |    05 Mar 2020   •   13:49
Bursa de Valori: jucător bogat, jucător sărac

Investiţiile la bursă aduc randamente foarte mari celor care au inspiraţia să aleagă cele mai profitabile acţiuni. Dar şi pierderi enorme ghinioniştilor sau nepricepuţilor care optează pentru variante nefericite. Luna februarie 2020 a avut ca extreme un plus de 163% şi un minus de 62%. Datele macroeconomice şi de piaţă, precum şi rapoartele financiare ale companiilor, ne oferă informaţii importante care ne pot ajuta să majorăm substanţial sumele din conturi.

Cea mai mare creştere la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în prima săptămână a lunii februarie, a fost înregistrată de acţiunea producătorului de utilaj petrolier Uztel Ploieşti. Cine a pariat 1.000 de lei pe acest titlu a câştigat, la capătul celor cinci sesiuni bursiere, 296,3 lei, astfel că a acumulat în cont un total de circa 1.296 de lei.

Intervalul următor, 10-14 februarie, a propulsat ca „vedetă” compania Farmaceutica Remedia Deva, cu o majorare a preţului acţiunii de 51,35%. Dacă jucătorul ipotetic ar fi mizat toţi cei 1.296,3 lei în această direcţie, ar fi ajuns la o sumă de 1.961 de lei. A treia săptămână a adus în prim-plan producătorul de echipamente de joasă tensiune Electroaparataj Târgovişte, care a înregistrat un salt de 27,1%. Luând în calcul acest randament, suma din contul jucătorului ar fi atins aproape 2.492 de lei.

De la 1.000 la 2.629 de lei

În ultima săptămână din cea de-a doua lună a anului, 21-28 februarie, cel mai mult a urcat titlul producătorului de pungi biodegradabile Prodplast Buftea, care a consemnat un avans de 5,51%. În cazul în care întreaga sumă ar fi fost jucată pe această acţiune, luna februarie ar fi fost încheiată cu 2.629 lei. Aşadar participantul la tranzacţiile bursiere ar fi obţinut un randament total de peste 163% în numai o lună de zile, câştigând 1.629 de lei.

Bursa nu oferă însă numai câştiguri. Mai generează şi pierderi. Dacă mia de lei este investită neinspirat, în titlurile cu cele mai severe declinuri, o parte considerabilă din aceşi bani se evaporează. Cine a cumpărat cu această sumă, la începutul lui februarie, acţiunile companiei producătoare de sobe și vase emailate VES Sighişoara au suferit un deficit de 19,42%, astfel că la capătul primei săptămâni a lunii a rămas cu 806 lei. Aceeaşi societate a coborât, în săptămâna următoare, cu 30,77%, astfel că jucătorul prezumtiv mai dispunea, la capătul acestui interval, de numai 556 de lei.

Mai mult de jumătate, pagubă

Iar dacă în perioada 17-21 februarie ar fi mizat pe cea mai păguboasă firmă, Electrocontact Botoşani, ar fi înregistrat o nouă pierdere, de 12,96%, şi ar mai fi avut doar 484 de lei. În ultima săptămână din februarie, Electroaparataj, care fusese lider al câştigurilor în intervalul precedent, s-a transformat în lider al pierderilor, cu o scădere de 20,59%. Jucând pe această companie, investitorul la bursă ar fi rămas cu 384 de lei. Aşadar, cine a mizat pe cele mai slabe evoluţii din fiecare săptămână, a suferit un deficit de 616 lei sau 62% din suma investită.

19.258.031,18 de lei a fost valoarea totală tranzacţionată la BVB în luna februarie 2020

Cum „vânăm” oportunităţile din piaţa de capital

„Mişcările de amploare pe termen scurt pot apărea în momente predestinate”, a declarat, pentru Jurnalul, Liviu Moldovan, expert în pieţe de capital. El a enumerat câteva modalităţi prin care putem „vâna” câştiguri la bursă. Una dintre căile de atac ar fi prelucrarea rezultatelor financiare ale companiilor listate. Când site-ul BVB publică raportul financiar al unei firme, trebuie să fim pregătiţi cu datele de pe trimestrele anterioare, pentru a putea face comparaţii. „Comunicatul apare de obicei dimineaţa, la ora 8, iar sesiunea de tranzacţionare se deschide la 10. Astfel, avem la dispoziţie o oră sau două, timp în care putem să ne orientăm”, arată Moldovan. De asemenea, publicarea datelor macroeconomice (creştere economică, inflaţie, şomaj etc.) are potenţialul de a „mişca” bursele. Evoluţiile pozitive pot fi interpretate ca o invitaţie de a cumpăra acţiuni. Rapoartele sectoriale dau şi ele informaţii importante. „Dacă, de exemplu, urcă producţia industrială de rulmenţi, e un semn că firmele din acel segment se mişcă. După cum datele pozitive la nivel internaţional, privind stocurile sau preţurile de ţiţei, mă duc către companiile din acel domeniu”, spune specialistul. O trăsătură specifică pieţei de capital din România este aceea că oferă randamente mari, de 10-12%, la câştigurile obţinute din dividende. Putem cumpăra titluri la o firmă cu intenţia de a marca partea din profit, sau pentru a le vinde cu puţin timp înainte de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), perioadă în care preţul lor creşte.

Cele mai profitabile şi cele mai dezavantajoase acţiuni

Săptămâna

Acţiunea câştigătoare

Creştere

Acţiunea

pierzătoare

Scădere

3-7 februarie

Uztel

29,63%

VES Sighişoara

19,42%

10-14 februarie

Farmaceutica Remedia

51,35%

VES Sighişoara

30,77%

17-21 februarie

Electroaparataj

27,10%

Electrocontact

12,96%

21-28 februarie

Prodplast

5,51%

Electroaparataj

20,59%

 

Câştig total

163%

Pierdere totală

62%

                                                                                                                                                                Sursa: BVB

Cifrele privind evoluţia inflaţiei sau şomajului ne spun când e momentul să cumpărăm ori să vindem la bursă

×