x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Canabisul şi lockdown-ul, un cocktail câştigător în pandemie

Canabisul şi lockdown-ul, un cocktail câştigător în pandemie

de Adrian Stoica    |    09 Feb 2021   •   08:00
Canabisul şi lockdown-ul, un cocktail câştigător în pandemie

Anul 2020 a bătut recordul la consumul de canabis, după ce, din cauza lockdown-ului impus de guverne pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, foarte mulţi oameni s-au trezit închişi în casă. Consumul a devenit astfel o opțiune atractivă atât pentru recreere, cât și pentru a reduce stresul și anxietatea asociate pandemiei. Se estimează că acesta va creşte şi în anii următori, în condiţiile în care tot mai multe state vor să liberalizeze total consumul sau măcar în scop medical. România ar putea intra în curând pe lista ţărilor care au dat liber utilizării canabisului în tratamente medicale, după ce un astfel de proiect a trecut deja tacit de Senat, iar acum a ajuns la Camera Deputaţilor. Rămâne însă de văzut dacă proiectul va fi menţinut pe ordinea de zi a noii sesiuni, după ce Guvernul a anunţat că renunţă la proiectele înregistrate la Parlament în legislatura trecută.

Proiectul a fost iniţiat de parlamentarii PSD Corneliu Buicu şi Ileana Cristina Dumitrache, iar pentru susţinerea lui au semnat 87 de parlamentari. Acesta prevede înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru utilizarea plantelor de canabis, a substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis cu scop medical. Autorizaţia pentru cultivarea acestei plante va fi emisă anual de Ministerul Agriculturii. Iniţiativa prevede că tratamentul pe bază de canabis poate fi doar sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare, fumatul nefiind permis. Decizia de a legaliza  consumul în scop medical ar veni pe un trend european de liberalizare. Până în prezent, nu mai puţin de 15 ţări europene au luat această decizie, după ce gheaţa era spartă de Austria, în 2008.

 

Consumul a explodat în România

 

Consumul a crescut foarte mult şi în România, iar cei mai expuşi sunt tinerii. Încearcă din curiozitate sau pentru a fi în ton cu anturajul, dar mulţi dintre ei sfârşesc prin a fi dependenţi. „Începând cu 2012, aş putea spune că a crescut consumul în rândul elevilor de liceu cu circa 30%. În schimb, procentul celor care reuşesc să se lase este foarte mic”, spune Victoria Andronescu, secretarul general al Asociaţiei Europene pentru Siguranţă şi Antidrog. Organizaţia derulează programe de prevenţie în şcoli şi licee, în colaborare cu Poliţia, iar anchetele sociale pe care le face arată că mulţi tineri văd în droguri un refugiu, o evadare din greutăţile vieţii cotidiene. Mulţi dintre ei vin din familii dezorganizate, din familii în care unul sau ambii părinţi sunt alcoolici sau din familii cu grave probleme financiare. La polul opus sunt copiii care provin din familii cu un venit la nivel mediu sau peste, iar consumul de canabis, şi de droguri în general, este un act de teribilism.

 

 

Se estimează că piața europeană a canabisului va ajunge la peste 39 de miliarde de dolari până în 2024, din care 22 de miliarde o va reprezenta piaţa medicală, iar restul, consumul recreativ. Cea mai mare piaţă ar urma să fie asigurată de Germania, se arată într-o analiză privind piaţa germană a canabisului.

 

 

Pentru a trata dependenţa de droguri vrem să construim un centru de dezintoxicare în localitatea Sineşti, lângă Bucureşti. Avem pentru aceasta şi un teren, iar utilităţile sunt aproape. Vrem să facem un centru la standarde europene, dotat şi cu laborator pentru analize. Vrem să facem şi o seră pentru a le oferi celor internaţi posibilitatea de a desfăşura o activitate.

 

Victoria Andronescu, Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi Antidrog

 

Ce, i-am pus noi să se drogheze?

 

Planurile Asociaţiei Europene pentru Siguranţă şi Antidrog sunt însă blocate de lipsa banilor. Deşi asociaţia a fost declarată de utilitate publică, Guvernul a uitat să-i aloce şi fonduri, în ciuda demersurilor făcute. „Până acum, membrii asociaţiei, care are filiale şi în ţară, au făcut voluntariat. Pentru activitatea noastră ne bazăm pe donaţii, dar acestea vin foarte greu. Am încercat să obţinem sponsorizări de la diverse instituţii, dar cele mai multe ne-au întors spatele. «Ce, i-am pus noi să se drogheze?», a fost răspunsul pe care l-am primit de la mulţi”, ne-a declarat Victoria Andronescu.

 

Ţările europene care au legalizat consumul în scop medical

 

Austria – 2008

Italia – 2013

Cehia – 2013

Croația – 2015

Macedonia de Nord – 2016

Polonia – 2016

Germania – 2017

Grecia - 2017

Cipru – 2017

Luxemburg – 2017

Marea Britanie – 2018

Danemarca – 2018

Portugalia – 2018

Malta – 2018

Irlanda – 2019 

 

Pandemia a stimulat consumul

 

Potrivit site-ului www.visualcapitalist.com, care face o analiză a pieţei de canabis în vremea pandemiei şi perspectivele ei, în Canada vânzările au atins, în octombrie 2020, un maxim istoric de 280 de milioane de euro, după ce în primăvară scăzuseră la 180 de milioane de euro. Şi în SUA consumul a înregistrat o creştere, iar această tendinţă se va amplifica pe măsură ce tot mai multe state legalizează consumul acestui drog uşor. Se aşteaptă ca piaţa legală de canabis din Statele Unite să crească de la 6 miliarde de dolari, cât înregistra în 2016, la 50 de miliarde de dolari în 2026, în timp ce piaţa neagră va scădea de la 25 de miliarde, la mai puţin de un miliard de dolari în 2026.  

×
Subiecte în articol: canabis lockdown