x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Când ne vor învăţa roboţii cum să plătim taxele

Când ne vor învăţa roboţii cum să plătim taxele

de Valentin Gros    |    21 Ian 2019   •   11:36
Când ne vor învăţa roboţii cum să plătim taxele

Avem nevoie tot mai mult de consultanţă fiscală, atât la nivel de companii, cât şi din postura de persoane fizice. Cererea şi oferta de specialişti în acest domeniu au evoluat impresionant în ultimii 30 de ani. Dacă în primii ani de după 1989 această activitate era cvasi-necunoscută, în această perioadă aproape că nu ne mai putem descurca în hăţişurile birocraţiei taxelor şi impozitelor fără să ne sfătuim cu un „om de meserie”. Prin urmare, numărul experţilor a crescut substanţial. Vremurile se schimbă însă rapid, iar consultanţii fiscali deja vorbesc despre cum vor fi înlocuiţi de roboţi.

 

Intervine însă acum o problemă suprinzătoare, pe care o regăsim şi în alte activităţi – pericolul ca lucrătorii din sectorul de consultanţă fiscală să fie înlocuiţi de roboţi. În zorii anilor 90, „legea era subţirică”, afirmă Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali. „Era posibil ca o singură persoană din companie să ştie tot ce spune legea pe partea de impozitare şi cam atât”, aminteşte Manolescu.

Vremea cu un singur contabil

Astfel, aveai un contabil la firmă care ţinea evidenţele şi rezolva şi se ocupa totodată şi de achitarea obligaţiilor către stat. Dar apoi lucrurile au început să se schimbe. „În 1996-1997, firmele mari aveau deja departamente de fiscalitate, taxe şi impozite. Piaţa dădea semnale că se va schimba. Şi s-a schimbat, organizaţia noastră are astăzi 4.000 de membri”, a menţionat reprezentantul Camerei.

Maria Cambien este manager TVA pentru regiunea EMEA la producătorul de anvelope Goodyear Dunlop Tires Operations România. Ea spune că dimpotrivă, departamentul său are tot mai mult de lucru.

„Suntem o echipă mică, avem numai 11 membri, dar în urmă cu trei ani, eram doar trei. Procesele sunt tot mai complicate, fără tehnologie nu am putea să ne descurcăm”, spune Cambien.

 

Iar meseria s-a diversificat, acum firmele au angajaţi specializaţi pe contabilitate, audit, consultanţă. Dar, la fel ca şi în alte domenii, se dezvoltă şi tehnologia, astfel că apare problema ca forţa de muncă să poate fi înlocuită. Consultanţii fiscali din România spun că tocmai modificările legislative foarte dese le protejează deocamdată locurile de muncă de roboţi, dar acest lucru se poate schimba.

„Este nevoie de o persoană care să înţeleagă intenţia legii, să fie cineva care să explice clarificările de care avem nevoie atunci când plătim taxele. Nu cred că roboţii ne vor înlocui prea curând, ţinând cont de schimbările legislative dese” – Dan Manolescu, Camera Consultanţilor Fiscali

„Roboţii? Ne vom bucura să le dăm sarcinile repetitive, atunci când vor veni. Afacerile sunt complexe, totul se modifică în ritm alert. Avem alte griji decât să nu mai dormim noaptea că ne vom pierde locurile de muncă” – Maria Cambien, Goodyear Dunlop Tires Operations România

Maria Cambien spune că procedurile sunt schimbate de la o lună la alta şi apar tot mai multe cerinţe, astfel că firmele nu au timp să-şi ordoneze documentele

×
Subiecte în articol: Maria Cambien