x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cartofii au crescut inflaţia

Cartofii au crescut inflaţia

10 Mar 2011   •   19:58

Cartofii, conservele de legume, fruc­tele, făina, pâinea, uleiul co­mes­tibil şi laptele de vacă s-au scumpit cel mai mult în februarie comparativ cu luna ianuarie, conform datelor pu­bli­cate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile produselor alimentare au crescut în me­die, în februarie, cu 0,77% faţă de ianuarie 2011. Cartofii s-au scumpit cu peste 10%, conservele de legume cu circa 8%, fructele proaspete cu pes­te 4%, zahărul cu 3,52%, uleiul co­mestibil cu circa 3%, iar făina şi lap­tele de vacă cu peste 2%.

Creşteri mai moderate au fost consemnate la mălai, citrice, brânză de oaie şi mie­re de albine care s-a scumpit cu pes­te 1%, precum şi la produse de fran­ze­lărie – cu circa 2%. Scă­deri ale preţurilor s-au înregistrat în februa­rie doar la ouă, care s-au ieftinit cu 2,21%. Preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,27%.

Cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţi­gă­rile – 1,44%, ţesăturile – 0,24%, la­curile şi vopselele – 0,23%. Au­to­­tu­rismele şi piesele de schimb s-au ief­tinit cu 0,12%, încălţămintea cu 0,05%, frigiderele şi congelatoa­rele – 0,03%, maşinile de aragaz, bu­te­liile şi maşinile de spălat cu 0,02%.

Tarifele serviciilor au înregis­trat în februarie o creştere de 0,03%. Tarifele pentru apă, canal şi salubrizare au crescut cu 0,57%, în timp ce transportul ru­tier s-a scumpit cu 0,46%. În schimb, ta­ri­fele pentru transportul aerian şi cele pentru telefon s-au ieftinit cu câte 0,39%.

×