x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Câți bani pot accesa agricultorii în 2017

Câți bani pot accesa agricultorii în 2017

de Diana Scarlat    |    02 Mar 2017   •   13:30
Câți bani pot accesa agricultorii în 2017
Sursa foto: talitha_it/Getty Images/iStockphoto

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2017 se ridică la 17,337 miliarde de lei, în creștere cu 83,4% față de 2016, la care se adaugă, cel puțin teoretic, peste opt miliarde de euro din fonduri europene. Fondurile prevăzute din bugetul de stat pentru acordarea subvențiilor și sprijinirea agricultorilor se ridică la 2,243 miliarde de lei, în plus cu 5,43% față de anul 2016.

Anul acesta, mare parte din bugetul MADR este direcționată pentru absorbția fondurilor euro­pene. Bugetul alocat agriculturii este foarte mare, însă mulți așteaptă să vadă eficiența gesti­onării lor. „Sunt mai mulți bani, dar depinde cum va fi gestionat bugetul de minister. În ultimul timp, miniștrii de la Agricultură au fost destul de puțin implicați. Ar trebui să avem un punct de vedere mult mai bine susținut la Bruxelles, pentru a încuraja în primul rând exporturile. La noi este o mare problemă cu desfa­cerea. În Italia am lucrat și am văzut că agricultorii nu stăteau să se-ntrebe unde își vor vinde producția, pentru că încheiau contracte cu depozitele din timp și treaba mergea perfect”, explică Marian Dumitru Agape, consultant al Asociației pentru Dezvoltare Economică Locală.

Dependența de consultanți

Deși par foarte mulți, banii sunt foarte greu de accesat pentru agricultură. De acest lucru se plâng atât produ­cătorii, cât și firmele de consultanță. Pentru a veni în sprijinul celor care caută consultanți în fonduri europene, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a inclus pe site-ul agenției și o secțiune în care firmele din domeniu se pot înscrie oficial și își pot face publice datele de contact. Chiar și așa, accesarea fondurilor se face cu mare greutate. „Din cauza ghidurilor consultantului, care sunt foarte birocratice, cu foarte multe informații neclare, netranspa­rente, cei care fac agricultură au nevoie de consultanți, pentru accesarea fondurilor europene. Dacă și pentru noi, care facem consultanță, sunt unele lucruri greu de înțeles, este aproape imposibil pentru cineva care nu se ocupă cu partea aceasta legată de economic și fonduri europene, să înțeleagă termenii sau condi­țiile de eligibilitate”, mai explică specialistul.

Mai multe proiecte mici

Suma totală de peste opt miliarde de euro din fonduri europene pentru agricultură, acordată prin Programul Național pentru Dezvoltarea Rurală (PNDR) este împărțită anul acesta pentru foarte multe măsuri, astfel încât se vor finanța mai multe proiecte, dar la valoare mai mică. „Se consideră că astfel se poate permite accesul la fonduri cât mai multor oameni. Cred că șanse sunt multe, pentru accesarea fondurilor europene, chiar dacă multe proiecte depuse până acum au fost respinse”, spune consultantul pentru fonduri europene Maricel Maroti.

 

Plata pentru consultanță este stabilită, ca procent, între 5 și 20% din valoarea totală a proiectului, în funcție de negocierea între beneficiar și firma de consultanță. Plățile sunt eligibile ca parte din proiecte. Pentru un proiect foarte mare, consul­tantul poate cere chiar 2-3% din valoarea totală. Cei mai mulți consultanți negociază în funcție de valoarea proiectului.

 

Cred că România este capabilă să facă și export de produs finit, nu doar de materie primă. Statul ar trebui să se implice mai mult. Marian Dumitru Agape, consultant

×