x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce angajamente şi-a luat Guvernul Boc în faţa FMI

Ce angajamente şi-a luat Guvernul Boc în faţa FMI

de Daniela Ivan    |    03 Apr 2011   •   14:12
Ce angajamente şi-a luat Guvernul Boc în faţa FMI

159541-cs-20101101152957012.jpgScăderea inflaţiei, reducerea arie­ratelor la companiile de stat, reformarea sistemului de pensii şi de sănătate, pregătirea pentru privatizare a unor companii de sat, dar şi menţinerea sub control a deficitului bu­getar sunt doar câteva dintre angaja­mentele pe care Guvernul Boc le-a luat prin scrisoarea de intenţie semnată cu Fondul Monetar Interna­ţio­nal. Acest document a fost aprobat recent de ambele părţi şi publicat ieri pe site-ul instituţiei financiare, o dată cu intrarea în vigoare a noului acord. Acesta are o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro care nu va putea fi utilizată decât în cazuri de forţă majoră, se va derula pe o perioadă de 24 de luni, în paralel cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro şi cu un împrumut de 0,4 mi­liarde de euro de la Banca Mondială. Concomitent, se va îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene, aceasta fiind una dintre cele mai importante preocupări ale FMI-ului pentru România.

Guvernul s-a mai obligat să eli­mi­ne fondurile de stimulente prin OUG începând cu 1 ianuarie 2012, să sta­bi­lească bonusuri de performanţă pentru colectarea taxelor în limita a 30%. "În urma recentelor acţiuni pentru a include stimulentele în sala­riul de bază, vom elimina prin ordonanţă de guvern fondurile de stimulente de la 1 ianuarie 2012 (termen – sfârşitul lunii iunie). Pentru a încuraja eforturile de colectare a taxelor, bonusuri de performanţă pot fi acordate celor care colectează taxele în limita a 30%", se arată în documentul citat. Totodată, Executivul a cedat presiunilor FMI de a încheia în mod transparent contracte pentru utilizatorii de gaze şi energie electrică. "Noile contracte bilaterale semnate de întreprinderile de gaz  şi de producătorii de energie electrică se vor face în mod transparent şi nediscri­minatoriu prin intermediul OPCOM, iar preţurile prevăzute în contractele existente vor fi ajustate".

Companiile din energie şi transporturi vor fi atent monitorizate. "Ne-am angajat să reformăm întreprinderile de stat, în special cele din sectoarele critice, cum ar fi energia şi transportul. În ultimii ani, multe întreprinderi de stat au devenit o povară fiscală substanţială, calitatea serviciilor având nevoie de îmbunătăţiri semnificative", se mai arată în scrisoarea de intenţie.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că reforma în energie şi transporturi va fi reali­zată de autorităţile din România, cu sprijinul FMI, dar în special al Băncii Mondiale şi Uniunii Europene, aceste domenii fiind deficitare, dar necesare pentru ca şi celelalte sectoare să devină competitive. Şeful misiunii FMI în România a subliniat faptul că sistemul de cheltuieli publice este caracterizat de ineficienţă, iar inflaţia de 8%, cauzată de majorarea TVA, va trebui monitorizată pentru a putea să scadă în 2011. Prim-adjunctul directorului general al FMI, John Lipsky, a declarat că noul acord va continua procesul de consolidare fiscală şi reformele structurale începute sub anteriorul program, pentru stimularea creşterii economice şi a participării sectorului privat în economie.

Noul acord cuprinde şi o veste bună atât pentru cetăţeni, cât şi pentru firme. "În cazul în care redresarea economică formează un spaţiu fiscal suficient, vom lua în considerare o reducere treptată a contribuţiilor sociale, incidenţa ridicată a acestuia apăsând asupra competitivităţii."

În sectorul financiar, creşterea ratei creditelor neperformante a încetinit în ultimul trimestru al anului 2010, atingând 11,9% din totalul creditelor din sistem. Pe măsură ce se va relua creşterea economică şi creşterea provizioanelor se va stabiliza în a doua jumătate a lui 2011, sectorul bancar este de aşteptat să reintre pe profit.

Banca Naţională va pregăti totodată până la jumătatea lui iunie măsurile care vor permite implementarea de la începutul lui 2012 a standardelor internaţionale de contabilitate pentru sistemul bancar. Totodată, BNR se angajează să aducă inflaţia în cadrul ţintei fixate în 2011 şi 2012. În 2011 va avea loc şi relaxarea politicii monetare dacă riscurile majore privind inflaţia nu se materializează. La rândul său, Guvernul se angajează să continue reforma fiscală şi să atingă targetul de deficit bugetar de 4,4% din PIB în 2011 şi de 3% din PIB în 2012.

Vor continua şi reformele din domeniul sănătăţii. "Am redus arieratele către acest sector până la finele lui 2010 şi vom continua implementarea măsurilor necesare pentru a atinge ţintele fixate anterior", se menţionează în document.

Citiţi aici noul acord cu FMI

×
Subiecte în articol: guvern economia acord fmi