x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce este phishing-ul și cum poate fi prevenit?

Ce este phishing-ul și cum poate fi prevenit?

22 Iun 2021   •   12:55
Ce este phishing-ul și cum poate fi prevenit?

Un atac de phishing este un tip de atac de inginerie socială care este folosit pentru a fura datele unui utilizator și are forma unei platforme de încredere. De cele mai multe ori atacatorul va trimite un e-mail, un mesaj instant sau un mesaj text în speranța că utilizatorul dă clic pe linkul rău intenționat. Această legătură poate duce la instalarea de programe malware, poate bloca un sistem sau poate înșela utilizatorul să dezvăluie informații sensibile.

Ce este un VPN?

O rețea privată virtuală (VPN) oferă utilizatorului confidențialitate online prin crearea unei rețele private dintr-o conexiune publică la internet. VPN-urile vă pot masca adresa IP, astfel încât acțiunile dvs. online să nu poată fi urmărite și să aibă conexiuni criptate pentru a oferi un nivel și mai ridicat de confidențialitate. VPN-urile sunt utilizate des de către întreprinderi pentru a permite angajaților să acceseze rețeaua afacerii lor pe drum sau acasă, inclusiv toate resursele rețelei sale locale. Resursele locale nu trebuie să fie expuse direct la internet și sunt protejate împotriva atacurilor externe.

VPN-urile sunt vulnerabile la atacuri de phishing din același motiv pentru care orice aplicație este susceptibilă; VPN-urile folosesc acreditări și, prin urmare, pot fi furate. Acest lucru este deosebit de remarcabil acum, deoarece companiile depind în mare măsură de VPN-urile pentru angajații lor care lucrează de acasă. Microsoft a avertizat recent că atacatorii profită de vulnerabilitățile VPN și încalcă rețelele de internet.Un atacator are nevoie  să imite un furnizor de VPN sau un manager IT și să trimită un mesaj utilizatorului,  spunând că acel cont folosit a fost compromis și că trebuie să-și reseteze parola tastând parola curentă, iar astfel hack-ul este ușor realizat.

 Acest atac relativ ușor poate costa companii sau persoane fizice mii de dolari, așadar extrem de mulți bani. Dacă dețineți o companie și doriți să testați eficacitatea unui VPN, puteți să utilizați un VPN gratuit verificat. Știind toate acestea, este foarte important  să știm ce metode de apărare sunt eficiente pentru a preveni orice pierdere majoră a datelor din cauza atacurilor de phishing. Unele dintre metode includ pregătirea adecvată pentru utilizatori, implementarea autentificării cu mai mulți factori și înlocuirea parolelor cu diferite tipuri de certificate.

Conform unui studiu recent realizat de SANS, 95% din toate atacurile asupra rețelelor de întreprindere sunt rezultatul atacurilor de phishing de succes. Alte cercetări efectuate de specialiști arată că pierderea medie la astfel de atacuri este de peste 3 milioane de dolari.Cea mai simplă modalitate de a preveni aceste atacuri provine dintr-o informare adecvată. Angajații care înțeleg amenințările de phishing sunt victime puțin probabile. Firmele și companiile trebuie să se asigure că utilizatorii beneficiază de formare profesională și înțeleg exact la ce  trebuie să fie atenție. Cu cât un individ știe mai multe despre atacurile de phishing, cu atât este mai puțin probabil să fie victima nedorită a  unuia.

Cu toate acestea, mizând pe instruirea angajaților, siguranța scapă din mâinile IT-ului, ceea ce poate duce multe nopți nedormite. Următoarele tactici de prevenire sunt utile, deoarece se bazează mai puțin pe judecata utilizatorilor finali.

Autentificarea cu mai mulți factori este o metodă în care unui utilizator i se acordă acces numai după prezentarea cu succes a două sau mai multe dovezi (sau factori) la un mecanism de autentificare.Aceasta este o metodă eficientă împotriva phishingului, deoarece are nevoie mai multe informații pentru a se infiltra cu succes într-un sistem decât poate oferi în mod normal un atacator. Dacă acreditările sunt furate, este puțin probabil ca un atacator să ofere o amprentă digitală sau să știe răspunsul la o întrebare personală, așa că  nu va putea accesa date nici dacă folosește  acreditări furate.

În timp ce autentificarea cu mai mulți factori (AMF) poate reduce semnificativ riscurile legate de securitate, există peste o mulțime de modalități de a ataca diferite soluții AMF. O problemă majoră care adesea trece neobservată cu autentificarea VPN sunt defectele inerente care vin cu acreditări. Acreditările necesită politici de modificare a parolei, pot fi decriptate cu ușurință și sunt o măsură de securitate învechită.O soluție alternativă permite autentificarea VPN securizată prin utilizarea certificatelor. Certificatele utilizează criptarea cheilor publice-private, înlocuind total necesitatea de a introduce acreditări și eliminând astfel riscul ca un atac de phishing să le obțină fără autorizație.

×