x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE Hunedoara a scăpat de insolvenţă. Este în faliment

CE Hunedoara a scăpat de insolvenţă. Este în faliment

de Adrian Stoica    |    22 Mar 2016   •   16:20
CE Hunedoara a scăpat de insolvenţă. Este în faliment
Sursa foto: SORIN BLADA / AGERPRES FOTO

Sistemul energetic românesc traversează în această perioadă una dintre cele mai grave crize. Avem un sistem dezechilibrat, producătorii pe bază de cărbune au probleme, iar Ministerul Energiei  se tot face, de ceva vreme, că lucrează la strategia energetică. Nimeni nu are însă curajul să răspundă la câteva întrebări şi să acţioneze, în consecinţă, cât mai repede, asumându-şi inclusiv costurile sociale.

Mergem pe producţia de cărbune? Alegem calea energiei regenerabile, ca Germania? Ce facem cu măreţele proiecte energetice pe care le tot reportăm de la un an la altul: hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, grupul termoenergetic de la Rovinari, ne dezvoltăm pe partea de energie nucleară. Pe toate, în niciun caz, nu le vom realiza. În ultimii 26 de ani România a avut mai multe strategii energetice, dar niciuna nu a fost pusă în practică până la capăt pentru că niciodată nu am ştiut ce vrem. Sistemul energetic este ca o corabie veche, pe o mare agitată, pe care o împinge vântul, dar nimeni nu ştie unde va ajunge.

 

CE Hunedoara va dispărea

În actuala structură, Complexul Energetic Hunedoara nu are nicio şansă  să supravieţuiască. Îndemnurile ministrului Energiei, Victor Grigorescu, că salvarea va veni doar din muncă, seriozitate şi o analiză temeinică a cauzelor insolvenţei sunt total nepotrivite. Despre ce analiză a cauzelor vorbeşte? Cauzele se cunosc. Ani de zile CE Hunedoara a fost condusă prost. Acolo am avut cu un amestec de hoţie şi prostie, peste care s-au suprapus  interesele politicului. Vinovaţii se ştiu, nu mai trebuie căutaţi. În urmă cu câţiva ani statul a încercat să privatizeze complexul, chiar şi gratis, dar cu angajamentul ferm al viitorului proprietar că îşi va asuma o serie de investiţii.  Amatoare a fost o mare companie americană, Quintana Minerals Corporation, care deţine printre cele mai mari rezerve de cărbune din SUA.

 

Ministerul  a zis pas

Pentru a-şi putea pregăti planul de afaceri, americanii au transmis Ministerul Energiei o listă cu 50 de întrebări. Răspunsurile nu le-au mai primit niciodată, ministerul alegând tăcerea. Unele dintre întrebările americanilor vizau chestiuni legate de rezervele de cărbune, care sunt date clasificate, dar chiar şi aşa se putea răspunde, într-o primă fază, la celelalte. Indolenţa cu care au tratat autorităţile de la Bucureşti interesul americanilor este o altă explicaţie pentru situaţia fără ieşire în care a ajuns CE Hunedoara.

 

Renunţarea la minerit

Unul din scenariile, tot mai vehiculate, este renunţarea la minerit, termocentrale Paroşeni şi Deva, sau care o rămâne în viaţă dintre ele, urmând să fie alimentate cu huilă din import. Surse din cadrul sistemului energetic susţin însă că aceasta nu este o soluţie viabilă pentru că termocentralele au fost proiectate cu cazane care să ardă huilă slabă din punct de vedere caloric, precum cea din Valea Jiului, iar alimentarea cu huilă din import este dificilă în această situaţie.

 

Proteste  extreme la Mintia

Un număr de 25 de lideri sindicali şi angajaţi de la termocentrala Mintia au intrat luni dimineaţa în greva foamei, în faţa sediului administrativ, solicitând demisia conducerii companiei, pe care o acuză de faptul că a dus societatea la starea de insolvenţă de acum. În paralel, în curtea termocentralei, peste 100 de angajaţi au declanşat un protest spontan încă de la prima oră de program.

Salvarea Complexului Energetic Hunedoara nu ţine de nicio decizie politică, iar soluţiile tehnice pot veni doar din profesionalismul celor din interiorul companiei, inclusiv a sindicatelor - Victor Grigorescu, ministrul Energiei


Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului administratorul judiciar GMC SPRL, din care peste un miliard de lei către stat.

CE Hunedoara  nu a reuşit să-şi limiteze pierderile curente, chiar şi după deschiderea procedurii de insolventa societatea inregistrand luna de luna pierderi

 

×
Subiecte în articol: cărbune complexul energetic hunedoara