x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce măsuri va lua Comisia Europeană cu privire la deficitul excesiv al României

Ce măsuri va lua Comisia Europeană cu privire la deficitul excesiv al României

18 Noi 2020   •   14:17
Ce măsuri va lua Comisia Europeană cu privire la deficitul excesiv al României

România nu va fi sancționată, deocamdată, din cauza deficitului excesiv de către Comisia Europeană din cauza problemelor generate de pandemia de COVID-19. Aceasta prognozează că deficitul țării noastre va depăși 10% din PIB în 2020 și va mai crește în următorii ani.

"Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României", arată executivul comunitar.

De asemenea, va reexamina situaţia bugetară a României în primăvara anului viitor şi va lua măsurile necesare, în cadrul procedurii de deficit excesiv, dacă va considera oportun.

Comisia a demarat, în aprilie 2020, procedura de deficit excesiv (PDE) împotriva României din  cauza depășirii pragului prevăzut în tratatul UE.

Autoritățile de la București au prezentat, în luna septembrie, raportul cu privire la acțiunile adoptate, ca urmare a recomandărilor Comisiei, în care se arată că finanțele publice s-au deterioarat din cauza epidemiei de COVID-19.

Ministrul român al Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat astăzi că deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB la rectificare. 

"Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară, pentru anul 2020, cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an", a spus demnitarul.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana deficit