x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE Oltenia a plătit o sumă exorbitantă pentru certificatele de emisii de carbon

CE Oltenia a plătit o sumă exorbitantă pentru certificatele de emisii de carbon

13 Mai 2021   •   13:29
CE Oltenia a plătit o sumă exorbitantă pentru certificatele de emisii de carbon

Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) a plătit un miliard de euro pentru certificatele de emisii de carbon, potrivit Lăcrămioarei Diaconu-Pinţea, membru în directoratul companiei.

"Avem nevoie de ajutor de stat. Anul trecut am avut nevoie de 250 de milioane, anul acesta am accesat 241 de milioane de euro, în condiţiile în care compania a venit cu alte 70 milioane, pentru a acoperi costul total de 315 milioane. În total vorbim de un miliard de euro pe care compania i-a cheltuit în ultimii ani pentru acest CO2, pentru a face faţă costului tranziţiei şi încă n-am început să discutăm despre celelalte costuri", a explicat aceasta.

Totodată, restructurarea companiei costă 3,5 miliarde de euro în următorii cinci ani.

"Este vorba despre costuri cu CO2, cu închideri, cu restrângerile de activitate, dar şi investiţii noi. Trebuie să ne gândim mereu cât ne costă să restrângem ceva care poluează, cât ne costă să adresăm efectele şi cât ne costă să investim în capacităţi noi care să ne ajute să ajungem acolo în 2030 şi apoi în 2050. Pentru România, perioada de acum, când discutăm de planul de restructurare a CE Oltenia, este de fapt o etapă majoră pentru a atinge acea ţintă din anul 2030. Nu vorbesc doar de închiderea capacităţilor pe cărbune, ci de capacităţi noi pe gaz, fără de care nu se poate", a spus Pințea.


 

×