x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce spune Daniel Dăianu despre criptomonede

Ce spune Daniel Dăianu despre criptomonede

20 Iun 2021   •   18:30
Ce spune Daniel Dăianu despre criptomonede

Instrumente financiare speculative, monedele virtuale au luat avânt în ultimii ani, fiind apreciate de persoane dornice să se îmbogățească dar provocând îngrijorare oficialilor care se tem de efectele negative acestora.

"Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative. Aţi văzut şi dumneavoastră că bockchain-ul devine mult mai valoros decât...De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar - nici pseudo-monedă nu i-aş spune - este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare", spune Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. 

Acesta crede că monedele virtuale au apărut ca urmare a crizei financiare din anii 2008-2009.

"Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară. Unii au spus: 'Nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze', pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă poţi, dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi...au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni, aşa cum jocurile la bursă, chiar dacă s-au democratizat să spunem anul trecut - se vor democratiza, pentru că ai acces foarte uşor la aceste...îţi poţi pierde toată bruma de bani pe care o ai. Totuşi, cei mai mari sunt cei care dictează pe pieţe, chiar dacă va fi mai greu acum, cu participarea largă. Deci, cripto este un activ financiar, un activ speculativ", a explicat Dăianu.



Acesta a avertizat că nu se poate ca toată lumea să fie bogată în acelaşi timp.

"Populară în România este, aşa cum este în toată lumea, posibilitatea de a te îmbogăţi rapid. Sunt oameni care au pornit cu foarte puţin şi au cumpărat şi au ajuns extrem de bogaţi. Dar eu vă întreb: ăsta e mesajul pe care trebuie să îl trimitem? Aţi spune 'da, ăsta este capitalismul, asta e în gena capitalismului, dorinţa de a avea mai mult, de a te îmbogăţi', dar depinde cum. Nu pot toţi în acelaşi timp să fie mult mai bogaţi şi pentru totdeauna. Dacă societatea devine tot mai prosperă în mod organic, se reduc inegalităţile, da, poţi să ai o mare masă de oameni care să o ducă mult mai bine. Dar ce avem noi în ultimele decenii? Să luăm societatea americană. Dacă te uiţi la venituri mediane, vezi că este vorba de o polarizare a societăţii care trebuie să fie preocupantă nu numai pentru un social-democrat, trebuie să fie preocupantă şi pentru un creştin-democrat, chiar pentru un republican, pentru că mersul către autocraţie, către extremism de stânga şi de dreapta este generat de polarizare, de inegalităţi. Democraţia este afectată, este lovită democraţia", a spus acesta.

 

×
Subiecte în articol: criptomonede daniel daianu