x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce trebuie să știți înainte să achiziționați o asigurare RCA?

Ce trebuie să știți înainte să achiziționați o asigurare RCA?

03 Sep 2021   •   17:17
Ce trebuie să știți înainte să achiziționați o asigurare RCA?

Achiziționarea unei mașini și deținerea acesteia vine la pachet cu o serie de cheltuieli. Pe de-o parte sunt combustibilul și schimbul de ulei, deci consumabile, în timp ce pe de altă parte sunt taxele ce trebuie plătite când dețineți o mașină. Taxe care înseamnă asigurări auto, inspecția tehnică periodică sau impozitul.

Printre taxele obligatorii de achitat se numără și polița RCA. Aceasta face parte din categoria asigurărilor auto. Aveți nevoie de o asigurare RCA care, în cazul unui accident, să asigure daunele provocate de dumneavoastră. 

Înainte de a achiziționa o asigurare RCA pentru mașina dumneavoastră, vă recomandăm să citiți acest articol. Vom prezenta aspecte importante pe care trebuie să le știți înainte de a alege o asigurare RCA pentru mașina dumneavoastră. 

De ce este obligatoriu să aveți o asigurare RCA? 

Asigurarea RCA este un contract obligatoriu impus de lege cu scopul de a despăgubi terțele persoane care au fost prejudiciate în urma unui accident produs din vina dumneavoastră. De ce este obligatoriu să aveți o poliță RCA? Pentru a putea asigura despăgubirea persoanelor prejudiciate în urma accidentului, indiferent de situația dumneavoastră financiară. 

Însă, momentul în care sunteți implicat într-un accident nu este singurul când veți avea nevoie de asigurarea RCA. Când sunteți oprit de poliția rutieră, prezentarea asigurării RCA vă poate fi solicitată. Atât fizic, cât și în format electronic dacă este necesar. 

Există repercusiuni în cazul în care nu aveți încheiat un contract pentru polița RCA cu o firmă de asigurări auto. Organele legii vă pot: 

  • sancționa cu o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 de lei
  • reține certificatul de înmatriculare
  • reține plăcuțele de înmatriculare

 

În plus, dacă sunteți oprit de poliție și aveți polița RCA expirată de mai mult de 3 luni de la data constatării, riscați să vă fie suspendată înmatricularea până în momentul în care veți dovedi că aveți o poliță RCA valabilă. 

Asigurarea RCA este esențială pentru orice conducător auto. Puteți încheia un contract pentru RCA pe o perioadă de o lună, două, trei, șase sau doisprezece luni, adică un an. După expirarea acesteia, trebuie să vă asigurați că o reînnoiți fără doar și poate. Lipsa acesteia poate crea probleme mai mari. 

Trebuie să știți că polița RCA nu este valabilă doar pe teritoriul României, ci și pe:

  • teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European
  • teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional

În plus, companiile de asigurări pot avea o arie de acoperire și valabilitate mai mare. Pentru a afla acest lucru vă recomandăm să studiați polița. Acolo sunt precizate țările unde este valabilă. 

Ce trebuie să știți înainte să achiziționați o asigurare RCA? 

Există câteva lucruri pe care orice șofer trebuie să le știe cu privire la asigurarea RCA. Le enumerăm în continuare pe cele mai importante:

 

 

  • Mașina dumneavoastră trebuie să respecte câteva condiții pentru a putea fi asigurată

 

Asigurarea RCA vă poate fi oferită doar în cazul în care sunteți proprietarul mașinii, aveți toate actele disponibile, iar mașina dumneavoastră este înmatriculată sau se află în procesul de înmatriculare. 

 

 

  • Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de vârsta dumneavoastră 

 

Dacă sunteți un tânăr șofer, iar mașina este sau va fi pe numele dumneavoastră și implicit asigurarea RCA, în cazul acesta taxele pentru o asigurare RCA vor fi mai mari.

Șoferii cu vârste sub 30 de ani achită prețuri mai mari pentru asigurarea RCA. Acest lucru stă la baza lipsei de experiență a acestora. Din această cauză, șoferii tineri sunt predispuși la accidente rutiere. Deci, ar însemna o probabilitate mai mare pentru companiile de asigurări să despăgubească tinerii șoferi, decât pe cei experimentați în cazul unui accident. 

 

 

  • O asigurare RCA vă va proteja chiar dacă ați încălcat legea

 

Știm că sună bizar, dar dacă conduceți fără permis de conducere sau nu respectați legislația, o poliță RCA vă va proteja în continuare. Contrar poliței CASCO, care nu vă protejează în situații similare. 

 

 

  • Există limite de despăgubire pentru o asigurare RCA 

 

Adevărul este că ar fi ideal să fie nelimitată suma pentru despăgubirea terțelor persoane în cazul unui accident. Însă, pentru părțile materiale există o limită de 1 milion de euro. Iar pentru vătămări corporale, limita de despăgubire este de 5 milioane de euro. Desigur, aceste sume pot să difere în funcție de compania de asigurări pe care o alegeți. 

 

 

  • Polița RCA nu vă despăgubește dacă mașinile implicate în accident sunt ale dumneavoastră

 

Acest ultim aspect poate fi considerat un dezavantaj. Dar, cu siguranță numărul situațiilor în care se provoacă un accident între două mașini care să vă aparțină este foarte mic spre inexistent. Pentru acele puține situații, însă, menționăm acest lucru. Să știți că, indiferent dacă este vorba de persoană fizică sau juridică, nu veți fi despăgubit dacă accidentați două mașini care vă aparțin. 

Care sunt beneficiile unei polițe RCA? 

Asigurarea RCA, făcând abstracție de obligativitatea ei, vine cu o serie de beneficii. În primul rând, aceasta este prevăzută și cu o poliță intitulată Cartea Verde. Prin intermediul ei, sunteți protejat și acoperit în afara granițelor țării în cazul în care produceți un accident. 

Poate cel mai important beneficiu al unei asigurări RCA este că vă salvează bugetul în momente de criză. Accidentele, de multe ori, se petrec în cele mai nepotrivite momente. Iar atunci vă salvează polița RCA. 

 

Alte avantaje ale asigurării RCA sunt că asigură:

  • costuri privind taxa de timbre
  • cheltuieli cu limitarea prejudiciului
  • cheltuieli către o firmă de Mașini Înlocuire Daună
  • cheltuieli ce țin de transportul vehiculului avariat până la locația în care este un centru de constatare sau un service auto

 

Unde găsiți cea mai avantajoasă asigurare RCA? 

Este important să luați în considerare beneficiile unei polițe RCA pentru a o vedea mai mult decât o obligativitate. Însă, alături de beneficii, și prețul joacă un rol important în alegerea unei polițe RCA. Știți deja că un criteriu pentru stabilirea prețului unei polițe RCA este vârsta. Însă, sunt și alte aspecte care contribuie la prețul acesteia. 

Pentru a căuta cea mai bună ofertă de asigurare RCA, puteți folosi calculatorul RCA oferit de specialiștii Pint.ro. În plus, aceștia sunt la dispoziția dumneavoastră pentru a vă oferi consultanță specializată în domeniul asigurărilor auto, a locuinței și de călătorie.

 

×