x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cele mai simple metode care te pot ajuta să economisești bani

Cele mai simple metode care te pot ajuta să economisești bani

05 Iul 2021   •   08:05
Cele mai simple metode care te pot ajuta să economisești bani

Doar una din cinci persoane reușește să facă economii. Deseori este vorba despre venituri insuficiente, dar de cele mai multe ori este din cauză că lipsește o strategie. Economiștii susțin că, indiferent de bugetul unei familii, este posibil să pui bani deoparte atâta vreme cât faci un plan corect și respecți o serie de angajamente personale. A face economii este mai mult despre voință decât despre sumele câștigate lunar.

Monitorizarea cheltuielilor

Acesta este considerat de finanțiști ca fiind primul pas, dar și cel mai înțelept, care, în final, va duce la realizarea de economii. Este modalitatea prin care poți vedea la sfârșitul unei luni pe ce ai cheltuit banii câștigați pe parcursul respectivei perioade, de la plățile obligatorii până la micile plăceri. Cu o astfel de evidență în față vei putea vedea care sunt sumele cheltuite cu prea mare lejeritate, care sunt cele importante și obligatorii și vei putea vedea câți bani poți pune deoparte în fiecare lună.

 

Un alt amănunt de luat în seamă este că nu contează suma pe care o economisești lunar, ci să faci efectiv acest lucru. Un alt detaliu ce te poate încuraja este să iei în calcul dobanda depozit pe care o vei primi pentru sumele economisite. Cel mai bine este să faci acest calcul o dată pe an, pentru că vei avea cu adevărat motive de satisfacție.

Stabilește-ți un obiectiv

Este important ca acesta să fie unul util și valoros, care să însemne mult pentru tine, pentru familie sau pentru copii. În felul acesta vei găsi resursele necesare care să te ajute și să pui bani deoparte, și să eviți să-i cheltuiești pentru un alt scop. Cu cât va fi mai important, cu atât te vei simți mai mobilizat.

 

Stabilește totodată o sumă minimă pe care să o economisești lunar și respectă acest angajament indiferent de oricare alte situații ar putea să apară. De fiecare dată când vei putea pune deoparte mai mult decât această sumă minimă, satisfacția va fi uriașă și te va motiva.

Fii pragmatic

Asta înseamnă să adopți o atitudine corectă față de lucrurile pe care le ai, raportat la nevoile reale. Mai simplu spus: repară în loc să cumperi, refolosește în loc să arunci la gunoi, vinde ce nu-ți mai trebuie și cumpără doar ceea ce este cu adevărat necesar.

 

O astfel de atitudine nu doar că te va ajuta să faci economii importante, dar este și un demers onest și salvator față de mediu, care are nevoie de ajutorul oamenilor, a fiecăruia în parte, mai mult ca niciodată.

 

Strategia pragmatică poate continua cu: reevaluarea serviciilor care îți sunt facturate lunar, de la cele pentru telefon la cele pentru cablu și internet. Cu siguranță, un dialog minim cu operatorii te va ajuta să reduci valoarea acestora. Dacă este o obișnuință în familie să arunci mâncare, atunci corectează această formă de risipă foarte costisitoare.

Gesturi simple

Sunt foarte multe lucruri simple pe care le poate face fiecare dintre noi și care aduc economii, fără ca nivelul de trai să aibă de suferit. Simplul fapt că alegi să-ți iei mâncare de acasă pentru serviciu poate aduce lunar economii importante. Stabilește ca trei-patru zile pe lună să nu folosești mașina. Vei realiza că se reduc costurile pentru combustibil. Schimbă becurile din casă cu varianta lor economică. Atmosfera din locuință va fi mai plăcută, iar factura la energie, mai mică.

 

Învață să bricolezi și transformă lucrurile nefolositoare în obiecte utile în loc să cumperi lucruri noi și urmărește tutoriale care să te ajute să faci singur mici reparații. Toate aduc beneficii bugetului familiei.

Veniturile nepreconizate nu există

Ai primit un bonus, o primă? Ai câștigat niște bani în plus care nu erau luați în calcul la bugetul familiei? Acești bani nu există. Sau, mai bine spus, aceștia vor fi transferați imediat în contul de economii. Ideea este simplă: atâta vreme cât nu erau luați în calcul, ei nu există și pot reprezenta un boost important pentru contul de economii.

 

La fel se poate face și cu banii economisiți prin ajustarea facturilor și a altor cheltuieli curente. Sumele economisite trebuie puse deoparte.

Profită de tehnologie

Setează-ți contul bancar astfel încât să facă automat plățile pentru cheltuielile curente. Ai de câștigat timp, pentru că nu mai trebuie să plătești efectiv aceste facturi, iar acestea vor fi achitate mereu înainte de termenul scadent, astfel că nu vei mai plăti penalizări. 

 

Ia în calcul că fiecare serviciu pentru care plătești lunar permite modificarea datei scadente. Fă asta astfel ca termenul limită să fie după ce cardul de debit este alimentat cu salariul lunar.

 

O altă strategie care te va ajuta să faci economii este să urmărești exact, pe aplicația conectată contului tău bancar, plățile pe care le faci, fie că este vorba despre cele automate, fie că este vorba despre cele online sau direct cu cardul bancar.

 

A avea o sumă de bani pusă deoparte nu este doar o măsură de protecție pentru situații neprevăzute. Este o dovadă de civilizație și o cale prin care îți crește nivelul de încredere în propria ta persoană. Iar asta are beneficii extraordinare pentru psihic și pentru modul în care îți gestionezi problemele zilnice.

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

×