x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise în următorul deceniu. Care sunt alternativele

Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise în următorul deceniu. Care sunt alternativele

19 Oct 2020   •   14:31
Centralele termice pe gaze ar putea fi interzise în următorul deceniu. Care sunt alternativele
Sursa foto: anatoliy_gleb - stock.adobe.com

Centralele termice pe gaze sau ulei ar putea fi interzise din 2030 din cauza poluării generate de emisiile de carbon, ca urmare a unui studiu realizat la nivelul UE și condus de prof.univ. Brian vad Mathiesen, de la Universitatea Aalbord, Danemarca, scrie euractiv.com.

Analiza relevă că centralele termice pe gaze sau ulei trebuie desființate în următorul deceniu pentru care UE să ajungă la ținta de neutralitate climatică stabilită pentru 2050. 

“În multe țări din UE acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puțin pentru clădirile noi. Așadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze ? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Și cred că multe țări sunt pregătite politic și tehnologic să o facă.

Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși cu privire la tranziția la energia cu emisii reduse de carbon.

Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viață de 12-15 ani, astfel încât orice interdicție ar trebui stabilită în următorii câțiva ani pentru a face diferența - și pentru a pregăti cetățenii pentru o nouă paradigmă. Dar acest lucru nu ar trebui să fie decis de Comisie. Ar trebui să solicite statelor membre să decidă și să aibă o dezbatere la nivel național, astfel încât fiecare țară să poată veni cu propriul ei termen", a declarat acesta.

Alternativele la centralele pe gaze sau ulei sunt sistemele de încălzire centralizată și tehnologii noi, cum sunt pompele de căldură și panourile fotovoltaice.


 

×