x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cimitirul oilor de la Smârdan - Anchetatorii, pe urmele cadaverinei şi putrescinei în apă

Cimitirul oilor de la Smârdan - Anchetatorii, pe urmele cadaverinei şi putrescinei în apă

de Adrian Stoica    |    23 Feb 2021   •   07:05
Cimitirul oilor de la Smârdan - Anchetatorii, pe urmele cadaverinei şi putrescinei în apă

Ancheta în cazul oilor îngropate la marginea localităţii tulcene Smârdan, în loc să fie incinerate de firma Cazacioc&Co, care fusese plătită pentru acest lucru, continuă să scoată la lumină lucruri greu de crezut într-o ţară care are obligaţia de a respecta normele de mediu impuse de Uniunea Europeană, iar pentru a se asigura că acest lucru se respectă are şi instituţii care să vegheze asupra acestui lucru. Acum se aşteaptă din Germania rezultatele analizelor privind existenţa unor indicatori în apa prelevată din zona gropilor, precum cadaverina şi putrescina.

 

Derularea anchetei arată, pe zi ce trece, un dezastru ecologic greu de anticipat în urmă cu circa o lună când pe firul afacerii au intrat procurorii constănţeni. Surse din cadrul autorităţilor de mediu au declarat pentru cotidianul Jurnalul că este posibil ca leşurile animalelor aflate în descompunere să fi afectat deja pânza freatică. „Structura solului în această zonă este de aşa natură astfel încât mizeria generată de descompunerea cadavrelor de animale ajunge direct în pânza freatică. S-au luat probe de apă care au fost trimise în Germania pentru a fi analizaţi anumiţi indicatori, cum ar fi cadaverina şi putrescina”. Probele au fost trimise în Germania pentru analiză deoarece la noi în ţară nu există niciun laborator care poate verifica existenţa componentelor rezultate din descompunerea cadavrelor, cadaverina şi putrescina.

 

Cazacioc&Co produce terafertil fără autorizaţie

O altă descoperire făcută de anchetatori este legată de produsele destinate fertilizării solului produse de firma Cazacioc&Co din resturile obţinute după incinerarea animalelor. Un astfel de produs este îngrăşământul natural pentru sol Terafertil. Materiile prime folosite sunt 100% de origine animală, neavând în compoziție nici un ingredient vegetal, dar verificările la faţa locului au arătat că acest produs făcut de firma Cazacioc&Co nu este omologat şi nici nu există autorizaţie pentru producerea lui.

 

Din cauza supraîncărcării, nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat la sfârşitul anului în 2019, în Portul Midia. Ulterior, după ea au fost recuperate cadavrele a 14.230 de oi care ar fi urmat să fie incinerate.

 

Suspiciunile de gripa porcină africană, infirmate

 

Ultimele săpături în zona unde au fost îngropate oile de pe nava Queen Hind au dus şi la descoperirea de cadavre de porci. Deşi s-a suspectat că animalele erau infestate cu gripa porcină africană, analizele făcute au infirmat această suspiciune. Descoperirea şi a altor cadavre, în afară celor de oaie, arată că îngroparea animalelor era o practică la firma Cazacioc&Co. Autoritățile din Tulcea au decis ca toate cadavrele dezgropate să fie incinerate, iar zona să fie decontaminată, costurile urmând să fie suportate de societatea care deţine incineratorul.  

 

Garda cercetează, comisarul se pensionează

 

În ciuda dezastrului descoperit aici de procurorii constănţeni, Garda de Mediu Tulcea care a fost în control la Smârdan în urma unor sesizări primite nu a descoperit nimic suspect. În urma controlului, comisarii reţin în Nota de Constatare, înregistrată sub numărul 353/22.12.2020 la Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Tulcea: „La faţa locului s-a constatat că pe terenul proprietate a SC Agromar SRL în suprafaţă de 7 ha din vecinătatea SC Cazacioc & Co SRL sunt depozitări de deşeuri necontrolate din categoria municipal (gunoi de grajd, folie, plastic, saci de rafie etc.)”.  Cum a fost posibil ca cei doi comisarii de mediu care au întocmit această notă să nu observe nimic suspect urmează să ne spună Garda Naţională de Mediu, unde este în desfăşurare o cercetare administrativă. Până va descoperi Garda adevărul, unul dintre cei doi comisari care au făcut controlul la faţa locului şi au semnat Nota de constatare şi-a depus deja dosarul de pensionare.

 

Capacitatea incineratorului, mai mică decât cea din acte

 

Operaţiunea de incinerare a oilor moarte de pe nava Queen Hind a durat 14 zile, în intervalul 28 februarie-13 martie, potrivit  Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Având în vedere capacitatea reală de incinerare a crematoriului, acesta ar fi trebui să fumege 450 de zile neîntrerup. În urma experimentului făcut de anchetatori, incineratorul firmei Cazacioc&Co şi-a dovedit din plin limitele. Deşi are autorizată o capacitate de incinerare de 18 tone pe zi, el a putut arde doar circa 1,2 tone pe zi. 

×