x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Claudiu Nasui, despre ordonanța HORECA: Bugetul va fi împărțit de toate firmele care solicită ajutor

Claudiu Nasui, despre ordonanța HORECA: Bugetul va fi împărțit de toate firmele care solicită ajutor

20 Feb 2021   •   13:29
Claudiu Nasui, despre ordonanța HORECA: Bugetul va fi împărțit de toate firmele care solicită ajutor

Ministrul Economiei, Claudiu Nasui, a anunțat că bugetul alocat ajutorului pentru sectorul Horeca va fi împărțit de toate firmele care solicită sprijin de la stat. Astfel, se renunță la principiul „primul venit, primul servit”. Bugetul programului guvernamental este de 1 miliard de lei.

Ordonanța prin care se acordă ajutor firmelor din domeniul Horeca a fost aprobată de Guvern. Autoritățile au decis să modifice modul în care se face plata. Astfel, s-a renunțat la principiul „primul venit, primul servit”, anunță ministrul Claudiu Nasui.

„Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanților, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Nu am vrut nici să mergem pe un criteriu de departajare pe care să-l fi ales noi prin minister, deoarece tot ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc și cei care nu primesc. În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare și nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?” Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alții”, a explicat ministrul Economiei.

Guvernanții au decis să împartă bugetul tuturor firmelor eligibile, care fac solicitare.

„Concret, guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea Horeca. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare. Astfel toată lumea va primi bani și nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți mai puțin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluție corectă care nu împarte antreprenorii în câștigători (care primesc fonduri) și pierzători (care nu primesc). Și care nici nu stimulează lumea să își depună cererea de finanțare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a precizat Claudiu Nasui.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Claudiu Năsui ordonanta horeca