x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,1% în primul trimestru din 2021

Comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,1% în primul trimestru din 2021

06 Mai 2021   •   10:23
Comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,1% în primul trimestru din 2021

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 4,1% ca serie brută în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2021, ca serie brută, au crescut vânzările de produse nealimentare cu 11,2%, iar vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 0,1%. Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,6%.

Afacerile din comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, au crescut cu 0,8% datorită vânzărilor de produse nealimentare, cu 10,8%. Scăderi s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, de 3% şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, cu 2,1%.

În luna martie 2021 faţă de martie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, ca serie brută, a crescut cu 9,1%, ca urmare a rezultatelor consemnate în vânzările de produse nealimentare, cu 21,1%, şi în comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 9,9%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,1%.

În comerţul cu amănuntul, cifra de afaceri s-a majorat cu 5,6%, la vânzările de produse nealimentare, cu 16,7%, şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, cu 9,4%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun s-au diminuat cu 5,7%.

În luna aprilie, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută cu 13,3%, iar ca serie ajustată cu 2,3%. În ambele situaţii, creşterile s-au datorat activităţii din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, de 23,5%, ca serie brută, respectiv 3,8%, ca serie ajustată.

×
Subiecte în articol: comert cu amanuntul